Een boek schrijven kan lekker ouderwets op een typemachine maar tegenwoordig ook digitaal. Beginnende schrijvers pakken vermoedelijk Word als editor, hoewel Wordpad of Libre Office eveneens prima werken. Maar er is ook speciale software die juist geschikt is voor het schrijven van boeken. Scrivener, Manuskript, yWriter, ik noem maar enkele.

Een software applicatie die speciaal bedoeld is voor romans is Bibisco. Novel writing software. Dus niet voor dikke technische pillen.

Bibisco is een fijne applicatie waarin de karakters centraal staan. Een groot deel van de applicatie is ingericht om de karakters die voorkomen in het boek te beschrijven. Van simpele dingen zoals: hoe lang is hij/zij, welke haarkleur, enzovoort tot politieke voorkeur en andere psychologische doorgrondingen. Je bent overigens niet verplicht om dit alles te vullen maar het helpt je tijdens het schrijven wel om je eigen karakters te herkennen. En je weet daardoor hoe hij of zij zich zou moeten gedragen, hoe hij of zij reageert op de gebeurtenissen in je verhaal.

Op deze wijze is alles ingedeeld. Ook de verhaallijn is voorzien van mogelijkheden om in hoofdstukken en secties te delen, van elke sessie te omschrijven wat het doel is, en welke personen, voorwerpen en locaties voorkomen. Tijdens het schrijven kun je de Projectverkenner openen om naast het verhaal iets anders weer te geven. Dit kan een persoonsbeschrijving inclusief foto zijn maar ook een ander hoofdstuk of een locatie-omschrijving.

Bibisco is sinds 2020 ook in het Nederlands beschikbaar (vertaling door ondergetekende) en is net zo duur als je wilt. Je betaalt wat jij het waard vindt, en dan krijg je de installatiebestanden van de uitgebreide versie. Wil je niets betalen dan is er een gratis versie die prima volstaat voor eenvoudige romans.