In AutoCAD is het al heel lang mogelijk om naar PDF te printen. Vrijwel direct toen Adobe het PDF formaat introduceerde, kwamen er drivers en print-configuraties beschikbaar. Autodesk heeft nog een poging gedaan om een eigen formaat DWF te promoten, maar ik heb die laatste nooit in het echt voorbij zien komen. Iedereen wil een PDF-je, iets anders kent men niet. Waarschijnlijk is DWF vele malen beter dan PDF, maar het is gewoon nooit populair geworden.

Maar wat kun je nu allemaal in een PDF stoppen? 

Naast afbeeldingen en tekst (denk aan een Word document dat je kunt opslaan als PDF), kun je ook vector-data opslaan in dit formaat. Zelfs 3D objecten zou je kunnen exporteren naar PDF waarbij je de mogelijkheid behoudt om deze als 3D object te kunnen bekijken. Vanuit AutoCAD denk je normaal gesproken aan een mooie ontwerptekening of situatiemeting van een stukje infra (als je een civiele ontwerper bent, of landmeter, of landschapsarchitect). Deze vector-data, want het zijn vooral polylijnen en symbolen, kun je prima exporteren naar PDF, met behoud van de laagnaam. Bij de PDF opties in je plot venster kun je dit aangeven.

Naast Layer informatie kun je ook nog hyperlinks meenemen, iets wat handig is vanuit de SheetSet Manager om te verwijzen naar andere Sheets. Bookmarks naar opgeslagen Views kan ook. 

Maar zodra je een gegenereerde PDF opent, dan kan het zijn dat je Viewer deze informatie niet allemaal toont.

Er zijn wel twee Views beschikbaar die in AutoCAD gemaakt zijn. Het klikken hierop doet niks anders dan inzoomen op de linker bovenhoek. Helaas werkt dat dus niet zo goed. Misschien omdat de oorspronkelijke tekening in RD is en de PDF geen coördinaten kent? Deze is tenslotte vanuit ModelSpace geprint. In de Layouts is de linker onderhoek vaak gelijk aan coördinaat 0,0 en is het voor een PDF makkelijker om coördinaten te negeren.

Maar Layers zie je hier niet. Toch zitten ze er wel in. Bij een import in een fotobewerkingsprogramma zijn ze wel zichtbaar. En ook als je de PDF weer wilt importeren in AutoCAD.

PDF Import

Met het commando PDFIMPORT kun je een PDF weer importeren waarbij de geometrie omgezet wordt naar polylijnen en teksten. Ook kun je in dat dialoogvenster aangeven dat je de lagen uit de PDF wilt toepassen. En dat gebeurt zowaar prima.

Het resultaat is alleen bedroevend slecht. Misschien vanwege het enorme gebied dat teruggebracht is tot een A0 formaat aan afmeting, maar veel lijnen (vooral bochten) sluiten niet meer keurig aan op elkaar. Ik denk dat er erg stevig is afgerond op decimalen. Ook zijn symbolen omgezet naar losse lijnen en teksten.

Naast de verslechterde geometrie ben je ook je coördinaten kwijt. Alles ligt zo’n beetje bij de oorsprong en de schaal klopt ook niet. Als uitwisselingsformaat zou ik PDF niet willen adviseren. Het is vooral goed in het weergeven van een afdruk in digitale vorm, en daar moet je het vooral bij laten.

Alternatieven

Wat kun je dan wel met die lagen? Ik heb het alleen getest met een PDF viewer in de browser, want browsers zijn op veel computers de standaard PDF viewer geworden. Maar ik kan me voorstellen dat je op een tablet én een goede viewer, heel eenvoudig lagen aan en uit kunt zetten, zodat je beter kunt focussen op de objecten die er toe doen. Of in een fotobewerkingsprogramma, als je iets wilt gebruiken voor een folder. 

Voor het gebruik van coördinaten, schijnt er een mogelijkheid te zijn om PDF’s gegeorefereerd (geogerefereerd? Ingewikkeld woord…) te maken, in QGIS kun je PDF’s opslaan met behoud van coördinaten. Maar helaas, in AutoCAD wordt dat weer niet herkend.

Export naar DWF dan? Er zijn diverse opties beschikbaar en je kunt aangeven dat het DWF bestand na het maken geopend moet worden in een viewer. Alleen… die is er niet. Zelfs AutoCAD kan een DWF niet openen of tonen, de browser herkent het niet en bij een dubbelklik moet je zelf op zoek gaan naar een geschikte applicatie. Er is ook geen directe importfunctie in AutoCAD, maar je kunt een DWF nog wel als onderlegger gebruiken die zelfs keurig op coördinaten terecht komt.

Maar of je hier echt blij van wordt? 

Geen data-analist maar toch af en toe noodzaak om geodata te visualiseren? Dat kan met de applicatie QGIS. Dit boek helpt je op weg om de basisbeginselen onder de knie te krijgen en eenvoudig uit diverse bronnen zoals PDOK.nl, CBS en het Nationaal Georegister kaarten te genereren. This book is also available in English.