Wat PDOK voor Nederland is, is Copernicus voor Europa. Wat ze zelf zeggen: “Copernicus, voorheen GMES (Global Monitoring for Environment and Security), is het Europese aardobservatie programma.” Copernicus levert een aantal services die kosteloos en zonder beperkingen gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld Land, Climate Change, Marine, Security en nog enkele andere. Deze services bevatten databronnen op zowel wereldwijd als lokaal niveau. Bijvoorbeeld de Urban Atlas of de Natura2000.

Is het bruikbaar? Dat ligt natuurlijk aan de reden waarom je die data zou willen gebruiken. Als je de gebouwhoogten wilt weten dan kun je die binnen Copernicus alleen vinden voor de wereldsteden zoals Amsterdam, Londen, Berlijn, enzovoort.

Maar DEM files vind je weer  van heel Europa, met een resolutie van 30m. De AHN in Nederland is vele malen beter maar als je een tracé van honderden kilometers wilt gebruiken die over meerdere landen strekt, dan is 0.5m of 5.0m resolutie van de AHN toch weer veel te scherp.

Voor persoonlijk gebruik is het ook ideaal. Als je een hoogteprofiel wilt tekenen van de route die je van de zomer wilt fietsen tussen Amsterdam en Rome. Noem maar een voorbeeld.

Copernicus is bij lange na niet zo rijk en goed gevuld als de PDOK en Nationaal Georegister maar het heeft zeker een nut om eens een kijkje te nemen. De data kun je gratis downloaden en gebruiken, je hebt alleen een inlog nodig. Ook die kost niets.

Meer informatie: copernicus.eu