Om iets beter te weten of te snappen moet je soms zelf op onderzoek uitgaan. Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat een Tin Surface een betere keuze was in Civil 3D dan een Grid Surface. Maar heel goed onderbouwen kon ik dat niet. Een gevoelsdingetje zeg maar. Vandaar dat ik beide varianten nu maar eens grondig heb onderzocht. Bijvoorbeeld, kun je een Grid Surface ook gebruiken in een Corridor, is het verschil tussen beide Surfaces nu echt zo groot, enzovoort.

Om te beginnen heb ik twee Surfaces gemaakt en gevuld met een stukje AHN. Je kunt van een GeoTiff een Grid Surface maken, maar je kunt deze ook als DEM file toevoegen aan een Tin Surface. Van beide is vervolgens een Surface Profile gemaakt en met elkaar vergeleken. Verrassend genoeg zit daar al bijna geen verschil in. Pas bij ver inzoomen zie je dat de lijnen iets van elkaar verspringen.

Op de grootste afwijking is het slechts 2cm, maar op de meeste plekken is het nagenoeg 0. Bij het presenteren als contourlijn zie je dezelfde minimale verschillen terug.

Een Corridor blijkt prima uit de voeten te kunnen met een Grid Surface, en het resultaat is zo op het oog niet anders dan met een Tin Surface. Voor de zekerheid heb ik hetzelfde nog eens geprobeerd met een 5m grid AHN maar ook daar geen noemenswaardige verschillen. Ook kun je nog steeds een polylijn of blokken op een Grid Surface projecteren, net als op een Tin Surface. Het lijkt erop dat ik me zorgen om niets heb gemaakt. Maar zijn er dan helemaal geen verschillen?

Dat wel. Een Tin Surface waar een GeoTiff aan is toegevoegd, kan ook worden uitgebreid met andere geometrie. Bijvoorbeeld een stukje 3D meting. Of een ingetekende slootbodem. Dit kan niet met een Grid Surface. Ook kun je een andere Surface niet met de Paste functie plakken in een Grid Surface. Andersom wel, je kunt een Grid Surface wel weer plakken in een Tin Surface.

Zijn er dan zelfs voordelen aan het gebruik van een Grid Surface? Mijn persoonlijke voorkeur gaat nog steeds uit naar een Tin Surface maar het onderzoek vertelt me dat het niets uit lijkt te maken welke variant je gebruikt. Zodra je iets wilt dat op een Grid Surface niet mogelijk is dan zijn er nog steeds work-arounds om dit te omzeilen. Maar één voordeel kan ik niet ontkennen: een Grid Surface werkt behoorlijk sneller in Civil 3D dan een Tin Surface. Het opbouwen van een nieuwe Surface gaat zeker 3x sneller. Maar zodra beide varianten geladen zijn, lijkt er geen verschil meer te zijn.