Wie het boek QGIS voor landmeters en wegontwerpers gelezen heeft en denkt dat hij alles van QGIS wel zo’n beetje gezien heeft, zou echt het boek QGIS for Hydrological Applications moeten lezen. Elk nieuw hoofdstuk laat je weer verbazen over de veelzijdigheid van QGIS.

De opzet van het boek is gericht op het volgen van de gelijknamige cursus aan de IHE Delft Institute for Water Education maar kan ook zelfstandig worden gelezen. Het boek voorziet in uitgebreide oefeningen die stap voor stap worden doorgenomen, er zijn geen hoofdstukken over de achtergrond van GIS of de applicatie QGIS. De zeven oefeningen die behandeld worden zijn behoorlijk gevarieerd verspreid binnen het vakgebied, en daardoor worden er veel en diverse functies van QGIS aangehaald.

Bovenstaand voorbeeld is één van de oefeningen, het maken van een temperatuurkaart die op basis van de gemeten temperaturen een vloeiende overgang laat zien zonder harde wisselingen (tussen de meetpunten is namelijk geen data bekend). Andere oefeningen laten zien hoe je een kaart georefereert, digitaliseert en hoe je verschillende kaarten combineert en aan de hand van een eisenlijst de meest wenselijke locaties van bijvoorbeeld waterputten berekent in een bepaald gebied.

Al met al een interessant boek voor wie net iets meer wil. Ook al ligt de focus op watermanagement, de gebruikte functies en mogelijkheden bieden ook op andere vakgebieden voldoende mogelijkheden om je kennis te verrijken. Let er wel op dat het boek in het Engels is geschreven.