Je komt af en toe fantastische kaarten tegen die misschien geen echt nut hebben maar er wel geweldig uitzien, zoals de Zip Scribble kaarten, o.a. ook van Nederland. Dit zijn kaarten waarbij de locaties van alle postcodes op volgorde verbonden zijn met een lijn en die eruit zien als een kindertekening.

Nu klinkt het verbinden van postcodelocaties op volgorde niet echt iets wat toepasbaar is maar bedenk eens de situatie waarin je met GPS honderden punten hebt gemeten die je op volgorde wilt verbinden. Hiervoor kun je dezelfde techniek gebruiken. Maar hoe kun je dit nu in QGIS nabootsen?

De meest eenvoudige manier is het uitvoeren van een functie die dit voor je doet. Ongetwijfeld kun je ook met expressies aan de gang die de punten eerst groepeert op provincie en daarna sorteert op postcode en dan met een samenvoeg-functie tot een lijn samenstelt, maar waarom zo moeilijk als het kant-en-klaar in QGIS aanwezig is?

Om te beginnen heb je een dataset met alle postcodes en hun locatie nodig. Deze is wel ergens te vinden op het internet, als je zoekt op ‘postcode 4PP’. Je kunt deze gecategoriseerd weergeven op basis van de provincie (als dit veld aanwezig is in de dataset) en voor de fraaiheid kun je de bestuurlijke gebieden als achtergrond gebruiken:

Om de punten per provincie te verbinden start je de functie Punten naar pad vanuit de Processing Toolbox:

De volgorde kan bepaald worden door het veld ‘postcode’ op te geven en de gegevens kun je groeperen op het veld ‘provincie’. Daarna wordt er een nieuwe laag aangemaakt met de lijnen die je eveneens kunt categoriseren op provincie (dit dataveld wordt toegevoegd aan de laag) zodat je per provincie een andere kleur kunt instellen:

Wat grappig is, je ziet nu een foutje in een punt uit Zuid-Holland dat ergens bij Arnhem is gepositioneerd, en nog eentje in Amsterdam.

En zo maak je weer een mooie kaart met QGIS!