Dynamo voor Civil 3D is een handig stuk gereedschap maar blinkt helaas niet uit in de mogelijkheden. Voor eenvoudige basishandelingen is het prima geschikt. Toch loopt de gevorderde gebruiker snel tegen de beperkingen aan. Om de beperkingen op te heffen kunnen aanvullende Node bibliotheken worden geïnstalleerd. Via de Package Marketplace zijn er duizenden libraries te vinden met maar enkele pareltjes die echt onmisbaar zijn. Welke heb je absoluut nodig (en om te voorkomen dat je tientallen wazige en slecht onderhouden libraries installeert)?

Monocle

Monocle is niet specifiek voor Civil 3D bedoeld en bevat ook geen aanvullende nodes. Wel is deze package zeer interessant omdat het mogelijkheden toevoegt aan de grafische omgeving van Dynamo. De meest interessante toevoegingen zijn een knoppenbalk om heel snel de geometrie van een andere zijde te bekijken:

Je hoeft hiervoor niet meer te switchen naar de 3D weergave. Een andere zeer handige functie is het snel groeperen en uitlijnen van Nodes.

Zodra je meerdere Nodes hebt geselecteerd verschijnen er iconen rondom en in de linker bovenhoek waarmee erg eenvoudig uitgelijnd en gegroepeerd kan worden.

Als je het eenmaal gebruikt hebt wil je nooit meer zonder! Hopelijk komt dit ooit in de core van Dynamo zelf.

Civil 3D Toolkit

Een medewerker van Autodesk (Paolo Serra) heeft vrij snel na de introductie van Dynamo een aanvullende library gemaakt met de naam Civil 3D Toolkit. Zeer regelmatig komen er updates uit zodat de library goed onderhouden blijkt. Deze package voegt honderden nodes toe waarmee er veel meer gedaan kan worden met Civil 3D objecten, en met AutoCAD objecten. Zo worden er Nodes toegevoegd die iets met een Arc, Mtext, Hatch, Mleaders enzovoort gedaan kan worden, iets wat met Dynamo zelf niet kan. Ook Civil 3D objecten zoals Sections, SubAssemblies, Pipe Networks en Parcels zijn met deze library mogelijk.

Verder voorziet deze library in toegang tot BIM360 en Forge en kunnen foto’s met locatiegegevens worden uitgelezen.

Camber

Omdat de Civil 3D Toolkit nog niet uitgebreid genoeg was, heeft een enthousiaste gebruiker zelf ook een package ontwikkeld met de naam Camber. Ook deze voegt tientallen Nodes toe die meer kunnen met AutoCAD en Civil 3D objecten. De focus ligt voor een groot deel op Labels en Styles en voegt toegang tot nieuwe objecten toe zoals Catchments en maakt connectie tot Data Shortcuts mogelijk.

Arkance Systems

Ook Arkance Systems ontwikkelt een package voor Dynamo voor Civil 3D. Deze wordt niet verstrekt via de Package Marketplace maar wordt alleen aangeboden aan cursisten van de Dynamo voor Civil 3D training. Na installatie zijn er diverse Nodes beschikbaar, die net als de andere libraries in de linkerbalk te vinden zijn:

Er worden veel handige dropdown Nodes toegevoegd waarmee de gebruiker eenvoudig een laag, symbool of een Alignment of Corridor kan selecteren:

Veel handige mogelijkheden zoals het genereren van een Surface of Layout Profile langs een Alignment zijn met deze library mogelijk, het omzetten van RD naar Lat/Lon en v.v., en nog veel meer. Ook zijn er Nodes waarmee OpenStreetMap en Google Earth (KML) bestanden ingelezen kunnen worden die zowel geometrie als data kunnen verwerken:

En daarnaast bevat deze library ook een Country Kit, namelijk diverse Nodes waarmee iets gedaan kan worden met NLCS. Zo kunnen laagnamen worden samengesteld waarbij de objectnaam bijvoorbeeld uit een andere bron kan komen of een laagnaam worden ontrafeld tot de verschillende elementen:

Al met al een mooie verzameling libraries die onmisbaar zijn voor het werken met Dynamo voor Civil 3D.