In de QGIS Map Showcase op Flickr zijn fantastische voorbeelden te vinden. Het vergroot je eigen kennis, inzicht en behendigheid als je probeert een map na te maken. Eén van de voorbeelden is een kaart waar een puzzelstukje uit ontbreekt. Hoe kun je die namaken?

De meest snelle manier is dat je een puzzelstukje als polygon hebt en twee weergaves daarvan. Eén om een stukje te verbergen en één die je geïnverteerd toont om alles er omheen te verbergen. Het tekenen van een puzzelstukje is een lastig karweitje in QGIS maar als je Civil 3D of AutoCAD Map 3D hebt dan is het een stuk eenvoudiger.

Eerst haal je de landgrens binnen, bijvoorbeeld met InfraCAD Map, om een beeld te hebben van Nederland. Daarna teken je met een polylijn puzzelstukjes (niet te klein, anders heb je er erg veel) en van elke polylijn maak je een MPolygon (afzonderlijk, anders wordt het één groot object).

De MPolygons kun je exporteren met het commando MAPEXPORT naar een GML bestand. Daarna kun je deze inlezen als laag in QGIS. Als je Polylines exporteert vanuit AutoCAD dan worden het geen vlakken in QGIS, vandaar de omzetting naar MPolygons. De landsgrens kun je negeren, want in QGIS kun je een mooiere ondergrond toevoegen, bijvoorbeeld de luchtfoto of een BRT achtergrondkaart. De weergave van de puzzelstukjes maak je transparant met een dikke omtrek. Om één stukje eruit te lichten selecteer je het gewenste stukje en vervolgens exporteer je deze via het rechter muisknopmenu Exporteren > Geselecteerde objecten opslaan als op de laag. Dit mag naar een GeoPackage. Er wordt een nieuwe laag gemaakt met alleen het puzzelstukje. Deze laag kun je via het rechter muisknopmenu kopiëren zodat je het stukje twee keer hebt. De weergave van één van deze lagen stel je in op een dikke zwarte rand en een witte vulling, en de andere doe je net zo, maar dan als geïnverteerde polygonen. Dit houdt in dat de vulling naar buiten toe gaat en niet naar binnen.

Vervolgens maak je twee thema’s waarbij de weergave van beide puzzelstukjes afgewisseld wordt. En vervolgens maak je een Layout aan met twee kaartobjecten met deze thema’s als weergave. Het kleine puzzelstukje kun je nog een kleine verdraaiing geven en beide kaartobjecten geef je uiteraard dezelfde schaal.

Het nadeel is dat je de witte achtergrond niet transparant kunt maken. Dit kan natuurlijk in een fotobewerkingsprogramma wel dus als je daar handig in bent dan werkt dat sneller dan dat je dit oplost in QGIS. Wil je dat wel, dan zijn er meer manieren om het doel te bereiken. Zo kun je de ondergrond clippen op basis van een puzzelstukje, maar dit kan heel lang duren. Daarna kun je de geclipte data naar believen aan- en uitzetten waardoor een transparantie wel mogelijk is. Of je exporteert de kaart eerst naar een afbeelding die je vervolgens clipt. Er zijn dus meer mogelijkheden, en ongetwijfeld nog meer waar ik niet aan gedacht heb. Met een beetje PhotoShop is dit het resultaat: