In AutoCAD is het al heel lang mogelijk om objecteigenschappen te tonen zodra de cursor boven een object wordt gehouden. Elk object toont andere informatie, afhankelijk van het type object. Wat minder bekend is, is dat deze tooltips aangepast kunnen worden. Er kan zelf worden gekozen welke informatie wel of niet getoond wordt.

Het aanpassen gebeurt in de User Interface editor, de CUI. Dit is op te roepen met het commando CUI en toont een dialoogvenster. Er kunnen nog veel meer instellingen worden gewijzigd, bijvoorbeeld de indeling van de Ribbon, menu’s, commando’s, keyboard shortcuts enzovoort. Bovenaan staat het hoofdbestand, in Civil 3D heet dit ‘CIVIL’, in AutoCAD heet dit ‘ACAD’. En ergens in de boomstructuur vind je de optie ‘Rollover Tooltips’.

Rechtsmidden zie je een lijst met objecten en nog verder rechts zie je de eigenschappen. 

Zodra je een object selecteert, verschijnt er in de meest rechtse kolom alle eigenschappen die je van dat object zou willen tonen. Omdat in Nederland de NLCS wordt toegepast en alle objecten qua kleur en lijntype ‘ByLayer’ worden getekend, heeft het weinig zin om ‘Color’ en ‘Linetype’ te tonen. De ‘Layer’ is interessant en bij een 2D Polyline ook de lengte, of de lijn is gesloten en het oppervlak. Na het toepassen van deze instellingen wordt de tooltip getoond boven dit object met de ingestelde eigenschappen:

Helaas is het niet slimmer te maken dan dit. In een ultieme situatie zou de ‘Area’ alleen getoond moeten worden als de polylijn gesloten is. Je moet maar denken dat de computer slechts een dom ding is en dat de slimmerik achter het bureau zit.