Met de Geometry Generator van QGIS kun je fantastisch leuke visualisaties maken. Maar het kan ook gebruikt worden om puntdata te presenteren als lijnen of vlakken. Stel dat je een dataset krijgt van Nederland, verdeeld in vakjes, maar je krijgt alleen de linkeronderhoek coördinaten in een CSV bestand:

Je weet dat de vakjes 2×2 km zijn, dan kun je met de volgende expressie een Geometry Generator symboollaag maken:

make_square($geometry, make_point($x+2000,$y+2000))

Wat als resultaat een kaart vol vierkantjes geeft:

Maar wat de Geometry Generator maakt is alleen visueel. Zodra je de datalaag opslaat als bijvoorbeeld GeoPackage en deze weer importeert, dan zijn de vakjes weer punten geworden. Hoe kun je de gegenereerde geometrie dan wel opslaan of converteren naar echte geometrie?

In de Processing Toolbox is een functie te vinden met de naam Geometrie met expressie. Deze functie kan met dezelfde expressie als in de Geometry Generator een nieuwe laag maken waarbij de geometrie echt geometrie wordt en niet alleen een visualisatie.

De gegenereerde laag kun je vervolgens opslaan. Het prettige is dat ook alle attribuutdata wordt opgeslagen, je raakt dus geen gegevens kwijt.