Er zijn verschillende manieren in AutoCAD om objecten te verbergen, zowel langdurig als tijdelijk. Om maar wat te noemen:

 • Layer on/off
 • Layer freeze/thaw
 • Viewport freeze/thaw
 • Draw Order (ja ook die)
 • Hide/Isolate Objects

Je zou kunnen spelen met de kleur RGB 255,255,255 om spierwitte lijnen af te beelden op wit papier en als je Civil 3D hebt kun je objecten ook nog een onzichtbare stijl geven. En ongetwijfeld zijn er creatievelingen die nog meer handige trucjes weten. Alleen de eerste drie genoemde mogelijkheden zijn op laagniveau in te stellen.

Off of Freeze

Wanneer gebruik je nu Off of Freeze? Eerst maar eens de overeenkomsten bekijken:

 1. Ze maken allebei een volledige laag onzichtbaar
 2. Ze worden niet vergeleken met de functie Drawing Compare

Maar ze hebben ook verschillen:

 1. Off Layers zijn nog steeds aanwezig in het geheugen, Frozen Layers zijn dat niet
 2. Off Layers kunnen als Current worden ingesteld, Frozen Layers niet
 3. Objecten op Off Layers zijn nog steeds te selecteren met selectiemethodes, objecten op Frozen Layers niet
 4. Off Layers kunnen niet per Viewport worden ingesteld, Frozen Layers wel
 5. Symbolen op een Off Layer kunnen nog steeds geometrie laten zien die op een andere laag voorkomen, symbolen op Frozen Layers zijn volledig onzichtbaar

In het algemeen is het aan te bevelen om Off te gebruiken als je de lagen tijdelijk niet wilt zien, bijvoorbeeld omdat je iets wil tekenen op een drukke plek of een detail wil bekijken zonder afgeleid te worden. Freeze kun je gebruiken voor objecten die je eigenlijk nooit wilt zien maar wel handig zijn om in een tekening te hebben, zoals constructielijnen, vervallen objecten, varianten die nog niet zijn afgekeurd, enzovoort.

Maar wat je ook doet, gebruik niet beide mogelijkheden voor hetzelfde doel! Doe het consequent.

Opmerkingen

De functie LAYISO is bedoeld om juist andersom te werken, namelijk om één laag actief te houden en de overige te verbergen. Vreemd genoeg heeft Autodesk ervoor gekozen om de overige lagen niet te verbergen, maar te locken en transparant te maken. Gelukkig kun je dit herstellen/aanpassen via de opties op de Command Line.

Als je objecten per stuk isoleert of verbergt, dan is dat default alleen tijdens de sessie. Wil je ze voor altijd onzichtbaar maken, stel dan de variabele OBJECTISOLATIONMODE in op 1, maar houd er rekening mee dat je die objecten nooit meer terug vindt (oké, niet snel in ieder geval).

Heb je Civil 3D, dan kun je ook voor de Civil 3D objecten instellen of sub-objecten in een stijl wel of niet zichtbaar zijn:

Als het vinkje aan staat dan worden sub-objecten van een stijl op een andere laag wel getoond, ook al is de laag waar het object zelf op staat, uitgezet. Het kan handig zijn, maar vaak ook niet.