ProRail heeft ontzettend veel data beschikbaar van het spoorwegennet in Nederland. Handig voor eigen gebruik natuurlijk, maar nu worden delen van deze data ook publiekelijk gedeeld. Niet alle data is beschikbaar, maar bijvoorbeeld puntenwolken en luchtfoto’s wel. In de viewer kun je inzoomen op de kaart.

Via de knop ‘Start viewer met datasets’ kom je in een andere viewer waar je de beelden interactief kunt bekijken.

In deze viewer kun je ook metingen doen, zoals afstanden en hellingshoeken. Maar je kunt de data ook downloaden. In de overzichtsviewer kun je aangegeven dat je de data niet wilt bekijken maar downloaden. Er wordt al een indicatie gegeven hoe groot de download wordt.

De data is kosteloos te downloaden (een e-mailadres wordt wel gevraagd) en te gebruiken, ook voor privédoeleinden. Er wordt nergens een licentie genoemd en de documentatie is nog wat summier, maar een naamsvermelding is op z’n minst wel netjes. De download bevat een serie LAZ bestanden die in QGIS geladen kunnen worden en geïndexeerd. De Point Clouds zijn niet heel groot van omvang dus het indexeren verloopt redelijk snel en hoeft maar één keer. Wil je de data ook in Civil 3D, dan zul je ze nog een keer moeten verwerken met Autodesk ReCap als RCP bestand.

Kortom, een fantastische databron waar je veel aan kunt hebben, als je iets met, op of bij het spoor doet. Of Point Clouds gewoon geweldig vindt! Het mooie aan deze Point Cloud is dat het al colorized is, in tegenstelling tot de AHN.