Met behulp van Dynamo kun je fantastische dingen doen. Er staan intussen al talloze mooie voorbeelden hiervan op de blog. Met de OOTB nodes kun je vaak net niet alles wat je zou willen, maar met aanvullende packages zoals Camber of de Arkance Systems Node Library wel. Bijvoorbeeld het genereren van een overzicht van alle putten in de tekening.

Verzamelen van alle Structures

Met behulp van de Camber package kun je alle Structures uit de tekening opvragen. Eerst vraag je alle PipeNetworks op met de node PipeNetwork.GetPipeNetworks, en daaruit haal je de Structures met de node PipeNetwork.Structures. Met de Arkance Systems Node Library kun je gaan inzoomen op elke Structure.

Omdat je alle Structures in een lijst hebt, zou de node View.ZoomToObjects ineens zoomen op al deze objecten. Door in te stellen dat je Levels van deze lijst wilt toepassen en dan te verwijzen naar niveau @L1, gaat deze node inzoomen op elke Structure afzonderlijk. Als je het script nu runt dan zie je in Civil 3D een hele snelle opvolging van diverse zoom-acties. Door het resultaat, wat Views worden, te koppelen aan de node View.CreateScreenshotByView, wordt na elke zoom-actie een schermafdruk van de tekening gemaakt, voordat naar de volgende Structure wordt gezoomd.

Schermafdrukken maken

Je kunt er nu voor kiezen om de schermafdrukken op te slaan. De node heeft elke schermafdruk in het geheugen als Bitmap. Je kunt ook direct een External Reference maken met de node ExternalReference.CreateImageReference. Deze slaat de Bitmap op in dezelfde map als de tekening en voegt deze toe als ImageReference.

Hiervoor heb je eerst een invoegpunt nodig. Met de C3D Toolkit package kun je een locatie prikken uit de tekening maar je kunt ook zelf een X en Y waarde in een Code Block zetten. De bedoeling is om meerdere invoegpunten onder elkaar te genereren. Daarvoor maak je een Sequence van Y-waarden die telkens iets lager ligt dan de vorige. 

Vervolgens kun je de gegenereerde Bitmaps in de tekening plaatsen op de samengestelde invoegpunten. Optioneel kan een laagnaam of Layout worden opgegeven.

In de tekening staan nu schermafdrukken onder elkaar van elke Structure.

Je kunt, omdat je de invoegpunten toch hebt, naast de schermafdrukken uiteraard nog diverse informatie plaatsen, zodat je op een eenvoudige manier een volledige documentatie hebt gemaakt van je Pipe Networks. Als er packages zijn die Word documenten kunnen genereren, zou je de afbeeldingen ook direct daarheen kunnen exporteren. Mogelijkheden genoeg dus, met Dynamo!