Soms denk je: hé, dat is een interessante feature, hoe lang zit het al in AutoCAD? Dat had ik recent met de functie Drawing History. Er blijkt al sinds AutoCAD 2021 zo’n functie aanwezig te zijn. Na diep graven in mijn herinneringen kwam het me ook niet helemaal onbekend voor, maar vermoedelijk heb ik het toen genegeerd of niet interessant bevonden. Tijd om nog eens te kijken naar het nut ervan.

The Cloud

Om te beginnen, deze functie werkt alleen als je bestanden opslaat in de Cloud, dus bijvoorbeeld OneDrive of The Box. Als je de DWG History Palette opent, dan kan het zijn dat dit gemeld wordt. Pas zodra je een tekening hebt opgeslagen in een map die gesynchroniseerd wordt, dan wordt gevraagd om je aan te melden. Dit is eenmalig, AutoCAD onthoudt je Credentials voor de volgende keer.

Ook wordt gevraagd of AutoCAD toegang mag hebben tot je bestanden. Daarna kan AutoCAD in de Cloud opslag rondneuzen of er eerdere versies zijn opgeslagen.

Als dat het geval is, dan verschijnt op de Palette een overzicht aan eerder opgeslagen bestanden. Je kunt deze nu gaan vergelijken met de huidige tekening.

In rood en groen wordt aangegeven wat in een oudere tekening voorkomt en wat in de huidige tekening voorkomt. Grijs geeft aan wat in beide tekeningen zit. Je kunt niet alleen vergelijken, maar ook objecten overnemen uit een vorige versie. Zo kun je vrij snel herstellen wat je ooit hebt gewijzigd.

Het nut en de voor- of nadelen

Het moet natuurlijk wel een beetje nuttig zijn, anders heb je niet veel aan deze functie. Het grote nadeel (vind ik), is dat het alleen werkt op tekeningen die in de Cloud zijn opgeslagen. Verder hangt het hele systeem af van de wijze waarop de Cloud oudere versies bewaart, AutoCAD slaat zelf niet tussenversies op.

Er is wel een voordeel, zo kun je snel door de eerder opgeslagen versies wandelen en zijn ze overzichtelijk geplaatst op een Palette. Toch voelt het wat beperkt. Je kunt een eerdere versie niet zomaar openen, dat moet dan weer vanuit je Cloud omgeving gebeuren in Verkenner. Verder merkte ik dat het synchroniseren wat lastig gaat, zolang een tekening geopend is, kan OneDrive deze niet synchroniseren, dus AutoCAD moet tussendoor volledig zijn afgesloten. 

Al met al, als je niet zo van Cloud omgevingen bent, dan kun je natuurlijk ook tekeningen vergelijken met de functie Drawing Compare in plaats van Drawing History, maar dan moet je zelf bewust tussenversies opslaan. Gebruik je wel bijvoorbeeld OneDrive, dan is het zeker een handige tool.

 

Door middel van praktische voorbeelden leer je AutoCAD te gebruiken om civieltechnische ontwerpen te maken. Hierbij wordt de NLCS toegepast en daarmee sluit dit boek naadloos aan op de praktijk van vandaag. Dit boek is te koop bij Arkance Systems voor iedereen die wil starten met AutoCAD, gericht op de civiele markt. Studenten met een studentenversie van InfraCAD krijgen 50% korting op de aanschafprijs.