Civil 3D bevat fantastische hulpmiddelen om vanalles te ontwerpen. Bijvoorbeeld wegen. Een wegas wordt meestal met een Alignment getekend. Wil je de as van de verschillende rijbanen uittekenen, dan gebruik je een Offset Alignment, die dynamisch gekoppeld blijft aan de hoofdlijn. En als het nodig is om een verspringing te maken, bijvoorbeeld om een parkeerstrook aan te duiden of omdat er een druppel in de weg ligt, dan kun je een Widening toepassen.

Arkance Systems Node Library

Om Offset Alignments en Widenings toe te passen vanuit Dynamo, is het handig om de Arkance Systems Node Library geïnstalleerd te hebben. Deze library bevat honderden nodes die het werken in Dynamo erg prettig maken. Bijvoorbeeld nodes die een Alignment kunnen ophalen uit de tekening d.m.v. een dropdown.

Met een handige Code Block en een lijst aan offset-waarden genereer je heel snel een Offset Alignment. Deze worden in de tekening geplaatst met de Style die in de template is ingesteld voor Offset Alignments. In de Nederlandse Country Kit template worden dit oranje lijnen.

Om een Widening toe te passen rond de druppel, heb je de Station nodig van de hoofdas. Dit kan bijvoorbeeld met een Pick Point node en een Alignment.StationOffsetByPoint. Helemaal automatisch zou je kunnen kijken naar snijdende lijnen, maar dat wordt een blog op zich.

In de tekening kun je het snijpunt opgeven.

Omdat je de Widening aan de andere kant van de druppel weer wilt stoppen, dupliceer je deze twee nodes en haal je de snijding aan de andere zijde van de druppel op.

De AddWidening node heeft natuurlijk de Widening Distance nodig, maar ook een Start en End Station. Wil je een transitielengte toepassen, dan kun je die ook opgeven. Het is dan handig om de Start Station in te korten met de transitielengte, zodat de Widening op zijn breedst is wanneer de druppel begint. Opnieuw is een Code Block enorm handig. Wil je meer weten hoe Code Blocks werken, dan is mijn boek “Dynamo for Civil 3D” een zeer goede start.

De Widening is overigens bepaald ten opzichte van de hoofdas, dus een Widening van 4.0 op een Offset Alignment van 3.0 zorgt voor een verspringing van 1 meter. Dit is wel handig, omdat je dan ook naar binnen toe kan springen.

Met een handjevol nodes heb je nu een Widening toegepast op een Offset Alignment.

Wil je complexe of repetitieve taken automatiseren in Civil 3D? Dit boek helpt je alles te leren over de design automating tool Dynamo voor Civil 3D. Je wordt een professional in visueel programmeren, en binnenkort zijn al je saaie of complexe taken geautomatiseerd!

This book is available in English only.