Het maatvoeren van objecten is altijd een hoop handwerk en zou prima geautomatiseerd kunnen worden. Tenminste, als de voorwaarden kloppen. Bijvoorbeeld het maatvoeren van een palenplan waarvan je de uitzetpunten en de ingemeten punten wilt vergelijken. Met Civil 3D Dynamo is dat vrij simpel te doen, als je de Arkance Systems Node Library geïnstalleerd hebt tenminste. Daarin zitten talloze nodes om te kunnen maatvoeren.

Palenplan

Met Dynamo kun je op verschillende manieren lijsten met coördinaten genereren uit een palenplan.

Je kunt per laag blokken uit de tekening verzamelen en het invoegpunt opvragen. Let er dan wel op dat de sortering van de punten met elkaar overeen komen. Anders vergelijk je misschien de ontwerppaal linksboven met de inmeting rechtsonder. Een andere methode is het inlezen van een CSV of Excel Sheet. Ook dan moet je zeker weten dat de inmeting en uitzetpunten met elkaar overeen komen.

Je kunt eventueel ook in Dynamo eerst vergelijken of twee punten binnen een bepaalde afstand van elkaar liggen, en als dat zo is, deze twee punten met elkaar vergelijken. Hiermee voorkom je ook dat een paal wordt berekend die wel uitgezet maar niet ingemeten is.

Coördinaten

Het uiteindelijke doel is om twee lijsten met elkaar te vergelijken.

Nu je twee lijsten hebt, kun je een horizontale en verticale maatvoering plaatsen.

In de tekening ziet het er zo uit:

Je kunt ook pas maatvoering gaan plaatsen als de afwijking groter is dan een bepaalde schuine afstand.

Afwijkingen markeren

De afstand tussen twee punten kun je snel meten met de juiste node, en met een FilterByBoolMask heb je snel de te grote afwijkingen gevonden.

In de Arkance Systems Node Library vind je nodes om tijdelijke cirkels te plaatsen, die verdwijnen als je het commando REGEN ingeeft. Hiermee kun je snel visueel maken welke palen een te grote afwijking hebben.

Deze cirkels zie je nu in Civil 3D terug:

Het is nu ook geen probleem meer om een Excel bestand te maken met de bepaalde afwijkingen. Daarvoor zijn genoeg nodes te vinden.

Wil je complexe of repetitieve taken automatiseren in Civil 3D? Dit boek helpt je alles te leren over de design automating tool Dynamo voor Civil 3D. Je wordt een professional in visueel programmeren, en binnenkort zijn al je saaie of complexe taken geautomatiseerd!

This book is available in English only.