Wat iedereen intussen wel weet als je met QGIS werkt, is dat je het prettigst werkt met statische lagen. Je kunt in elk project natuurlijk een verbinding leggen met een WFS of WMS service, maar elke zoom-actie zorgt voor een vertraging, vooral als je enorme data-lagen gebruikt zoals de Kadastrale percelen. Daarom is het handig om de eenmaal binnengehaalde lagen te exporteren naar een extern bestand en die te gaan gebruiken voor je lopende project.

GeoPackage

Je kunt uiteraard de datalaag opslaan als XML of Esri Shape (maar wie dat formaat nog gebruikt zou een eeuwigdurend verbod op computergebruik moeten krijgen). Beter is het gebruik van een specifiek formaat dat meerdere lagen kan bevatten en razendsnel toegankelijk is. Bijvoorbeeld GeoPackage. Je kunt hier zowel raster-als vectordata in opslaan en lagen aan toevoegen.

Projectbestand

De laaginstellingen zoals de weergave van je vectoren wordt niet opgeslagen in de data-laag, en dus niet in de GeoPackage. Laad je een laag in in een nieuw project, dan verzint QGIS de kleur en vlakvulling. Zodra je hierin wijzigingen hebt aangebracht, dan worden deze instellingen in een QGIS Project bewaard. Dit project kun je opslaan als QGZ bestand, eventueel naast je GeoPackage.

Maar, als je GeoPackage toevallig alle lagen bevat van jouw project, en niet meer dan dat, dan kun je er ook voor kiezen om je project op te slaan in diezelfde GeoPackage. Zo heb je alle projectdata bij elkaar.

Dit doe je door vanuit QGIS te kiezen in het top-menu Project > Opslaan Naar > GeoPackage. Selecteer het bestand en geef een naam op.

Project openen

Ook het openen gaat via een andere menu-ingang. Je kiest nu niet voor Project > Openen maar voor Project > Openen vanuit > GeoPackage. In QGIS wordt het project dan geopend en alle lagen uit dezelfde GeoPackage toegevoegd met de ingestelde stijlen. Ideaal als je alle projectdata bij elkaar wilt houden.

Bovenstaand project bevat alleen de data voor dit project, namelijk alle percelen binnen één gemeente. De gebruikte GeoPackage is hier alleen voor dit project bedoeld en niet als verzamel-database voor statische data.

Het is natuurlijk wel handig om te melden dat het project in de GeoPackage zit, als je dit bestand deelt met derden. Hoewel het bij het toevoegen van lagen vanuit een GeoPackage bestand wel op zou moeten vallen dat er een project in zit:

Geen data-analist maar toch af en toe noodzaak om geodata te visualiseren? Dat kan met de applicatie QGIS. Dit boek helpt je op weg om de basisbeginselen onder de knie te krijgen en eenvoudig uit diverse bronnen zoals PDOK.nl, CBS en het Nationaal Georegister kaarten te genereren.

This book is also available in English.