Naar aanleiding van een vraag op het Dynamo BIM forum, waar werd gevraagd hoe je blokken op verschillende Layouts kunt selecteren, leek het me tijd voor een leuk artikel waarbij dit uitgewerkt wordt in Dynamo voor Civil 3D, hoe selecteer je alle titelblokken in een tekening. Je hebt hiervoor wel de Camber node package nodig, deze kun je kosteloos installeren via de Package Manager van Dynamo.

Selectie van symbolen

Meestal selecteer je symbolen met de All Objects of Type node.

Maar het probleem hier is, dat je dan alleen symbolen kiest die in ModelSpace voorkomen. Hiermee heb je nog geen enkel titelblok gevonden. Maar in plaats van ModelSpace, kun je ook naar PaperSpace verwijzen. Helaas levert dit ook niet veel op, want PaperSpace is niet alle Layouts maar de laatst gekozen.

Layouts

Met behulp van een paar Camber nodes, kun je de blok-verwijzing van alle Layouts invoeren waarmee je alle symbolen op elke Layout vindt.

Nu hoef je alleen nog een FilterByBoolMask node toe te voegen die checkt of een symbool ook daadwerkelijk een titelblok is.

En daarmee kun je doen wat je altijd al had willen doen met titelblokken! 

Wil je complexe of repetitieve taken automatiseren in Civil 3D? Dit boek helpt je alles te leren over de design automating tool Dynamo voor Civil 3D. Je wordt een professional in visueel programmeren, en binnenkort zijn al je saaie of complexe taken geautomatiseerd! This book is available in English only.