Een doorgewinterde analist draait er zijn of haar hand niet voor om, maar als je af en toe gebruik maakt van QGIS dan is het vaak even zoeken naar de juiste functie. Bijvoorbeeld als je alle Kadastrale percelen binnen een gemeente wilt selecteren. Waar begin je?

Data-bronnen

Om te beginnen met de data natuurlijk! Je hebt gemeentegrenzen en percelen nodig. Gelukkig kun je de WFS-services via PDOK zo vinden. Een verbinding maken in QGIS is ook niet zo moeilijk en daarna sleep je de data-bronnen zo in QGIS als nieuwe data-laag. Maar dan heb je heel Nederland, niet alleen slechts één gemeente. En omdat heel Nederland via WFS echt wel teveel van het goede is, krijg je nooit alles binnen (of het duurt heel lang).

Spatial filter

Door middel van een spatial filter kun je objecten filteren of vinden op basis van geografische eigenschappen. Bijvoorbeeld binnen een polygoon. Elke gemeente is een polygoon. De data-bron met alle gemeenten is nog prima in te lezen in QGIS.

Je kunt een object identificeren door op het ‘i’-knopje te drukken en in een gemeente te klikken.

Als je nu de data-bron ‘Percelen’ inleest, dan zal QGIS zoveel mogelijk in beeld brengen waar het is ingezoomd. Maar ergens houdt het op.

Om percelen binnen een specifieke gemeente te laden, kun je een filtering doen op basis van een kruising. Dit klinkt wat ingewikkeld maar er wordt mee bedoeld dat alle objecten die kruisen met een polygoon, gevonden worden. En omdat een polygoon een vlak is en niet alleen een omtreklijn, kruisen ook objecten die er volledig binnen vallen. De functie hiervoor vind je in het menu Vector > Geoprocessing-gereedschap > Kruising. In het dialoogvenster kun je als begrenzing een laag opgeven en optioneel een selectie van die laag. Maar dat rode vlakje dat je geselecteerd had, is geen selectie die hier bedoeld wordt. Hiervoor moet je eerst een andere functie uitvoeren, die in de knoppenbalk zichtbaar is als een geel rechthoekje met een pijltje. Daarmee selecteer je de gemeente en wordt deze niet rood maar geel gemarkeerd.

En nu kun je het vinkje zetten in het dialoogvenster.

En met een beetje weergave-instellingen heb je zo een mooie kaart gemaakt, met alleen de percelen binnen die gemeente. Vergeet niet de laag op te slaan in een GeoPackage voor hergebruik!

Geen data-analist maar toch af en toe noodzaak om geodata te visualiseren? Dat kan met de applicatie QGIS. Dit boek helpt je op weg om de basisbeginselen onder de knie te krijgen en eenvoudig uit diverse bronnen zoals PDOK.nl, CBS en het Nationaal Georegister kaarten te genereren.

This book is also available in English.