In Dynamo zijn nodes handige blokjes met functionaliteit en normaal gesproken zijn ze redelijk intuïtief. Een node heeft invoerpoorten, uitvoerpoorten en een titel, en na het runnen ook nog een resultaat. Maar sommige nodes zijn minder zelf-beschrijvend zoals een Python node of List node. Deze hebben standaard invoerpoort-namen met een volgnummer.

Eerder heb ik al een blog geschreven hoe je deze poortnamen kunt wijzigen, buiten Dynamo om. Dit werkt nog steeds, of anders kun je nog altijd een Custom Node maken, maar sinds Dynamo 2.18 dat in Civil 3D 2024.1 beschikbaar is, kun je de in- en uitvoerpoorten van een Python node aanpassen vanuit de applicatie.

Aanpassen poortnamen

Met behulp van de rechter muisknop op de poort wordt een tooltip getoond met daarin een functie om de poortnaam te wijzigen.

Daarna wordt een dialoogvenster getoond waarin de naam en de omschrijving kan worden gewijzigd. Zodra dat is gebeurd, zal de poortnaam zijn gewijzigd en een omschrijving worden getoond bij een mouse-over.

Het mooie is dat dit ook backwards compatible is, dus bij het openen in een vorige versie van Dynamo zullen de aanpassingen ook worden getoond.

Helaas werkt dit alleen op Python nodes en niet op List Create nodes of andere die default invoerpoorten hebben. In dat geval kun je het nog steeds handmatig doen of er een Custom Node van maken. Of hopen dat het in een volgende versie van Dynamo wordt toegevoegd.

 

Wil je complexe of repetitieve taken automatiseren in Civil 3D? Dit boek helpt je alles te leren over de design automating tool Dynamo voor Civil 3D. Je wordt een professional in visueel programmeren, en binnenkort zijn al je saaie of complexe taken geautomatiseerd! This book is available in English only.