Sinds de KLIC door het Kadaster als vector-data wordt geleverd, is er naast het informatiemodel (IMKL) ook een presentatiemodel (PMKL) beschikbaar. Hierin staan alle presentatievoorstellen voor de kabels en leidingen vermeld. Een PDF met alles over de PMKL kan hier worden gedownload.

Bij het samenstellen van de PMKL is niet naar de NLCS gekeken. De NLCS hanteert al veel langer een bepaald kleur- en lijntypegebruik voor kabels en leidingen. Deze wijken behoorlijk af van de PMKL.

Overzicht

Enkele van de verschillen zijn: 

  • Kleuren in de PMKL zijn altijd RGB, in de NLCS zijn dat AutoCAD kleuren
  • Lijnen zijn in de PMKL altijd ononderbroken lijnen, in de NLCS worden verschillende lijntypes gebruikt
  • Symbolen kunnen in de PMKL verborgen worden bij bepaalde schalen
  • De PMKL wordt toegepast ‘aan de sleuf’ en is daarmee leidend (haha) voor het werken met leidingen

Vooral de kleuren zijn behoorlijk verschillend.

 

Thema NLCS PMKL
Datatransport    
Gas lage druk    
Gas hoge druk    
Buisleiding gevaarlijke inhoud    
Landelijk hoogspanningsnet    
Hoogspanning    
Middenspanning    
Laagspanning    
Petrochemie    
Riool vrijverval    
Riool onder druk    
Warmte    
Water    
Wees    
Overig    
Graaf-/Oriëntatiepolygoon    

 

Er zijn maar 5 stuks die een gelijke kleur hebben. Sommige lijken op elkaar maar anderen hebben echt een stevig afwijkende kleur, zoals middenspanning. En na de release van NLCS v5.0 blijkt dat er best wat kleuren nu verwarrend kunnen zijn. Verhardingslijnen zijn bijvoorbeeld net zo rood als hoogspanning. 

Er is dus behoorlijk wat voor te zeggen om de PMKL kleuren te gaan hanteren en niet de oude NLCS kleuren. Maar hoe doe je dat, zolang de kleuren in de NLCS bibliotheek niet zijn afgestemd op het presentatiemodel? Nou gewoon, zelf doen!

NLCS overrulen in InfraCAD

Met de gebruikelijke NLCS kleuren ziet een geïmporteerde Klic-melding er zo uit:

De gele lijnen zijn niet echt goed te zien. Om deze aan te passen, kan in InfraCAD op de Palette het menu worden opengevouwen bij Geometrie, en dan kiezen voor Objecten beheren. In het volgende venster kan elk kabels en leidingen object worden opgezocht en dan de kleur worden aangepast.

Na het toepassen wordt gevraagd of de overrule ook op onderliggende objecten toegepast moet worden. Zo kun je alle 16 objecten langslopen. Deze overrules worden opgeslagen in de NLCS Gebruikersbibliotheek van InfraCAD. Wil je dit ook voor je collega’s doen, dan zou je een NLCS Projectbibliotheek kunnen maken die iedereen kan inladen.

Na het wijzigen van de kleuren, wordt een Klic-melding ineens zo verwerkt:

NLCSPMKL

Vooral de gasleidingen en de elektra zien er een stuk beter uit.

 

Geen data-analist maar toch af en toe noodzaak om geodata te visualiseren? Dat kan met de applicatie QGIS. Dit boek helpt je op weg om de basisbeginselen onder de knie te krijgen en eenvoudig uit diverse bronnen zoals PDOK.nl, CBS en het Nationaal Georegister kaarten te genereren. This book is also available in English.