Wie regelmatig werkt met Dynamo, weet dat je nodes kunt groeperen. Dit is reuze handig, om zo snel te zien welke nodes bij elkaar horen. En wie vaker met groepen werkt, weet dat je de groep ook een andere kleur kunt geven. Nog handiger! Maar welke kleur gebruik je, en wat zou een standaard zijn?

Template

Op het internet zwerven diverse templates rond, ook op de Autodesk websites. Ze verschillen allemaal van kleur, en inhoud. Bijvoorbeeld op de Autodesk University wordt deze gebruikt:

Maar op Dynamo BIM zien we deze terug:

Er zijn wat overeenkomsten maar vooral verschillen. Niet alleen qua kleur maar ook benaming van de zaken. Het is maar goed dat er een korte beschrijving in de groepen zit anders zou je zo niet direct weten wat er met de groep Monitor, Function, Control of Design bedoeld wordt. En soms heb je nu eenmaal nodes die niet direct in een specifieke groep passen, of zelfs in meerdere. Persoonlijk vind ik de groepnamen niet erg sterk gekozen.

De naam ‘Template’ is ook niet helemaal correct, want een graph met deze voorstellen kun je niet automatisch als template gebruiken in Dynamo, in die zin dat de applicatie standaard zou beginnen met dit voorbeeld. Wat je zou kunnen doen is een graph maken die je als read-only opslaat en bij het maken van een nieuwe graph, eerst opent, en dan opslaat als de gewenste graph. 

Voorstel van Dynamo

Niet alleen verschillende websites en bedrijven hanteren een voorstel voor groepkleuren, ook Dynamo zelf doet dat nu. Via de instellingen zijn er vier groepen voorgedefinieerd (die je helaas niet kunt verwijderen of aanpassen). Je kunt wel zelf nieuwe groepen aanmaken, en toepassen op de groepen die je van een kleur wilt voorzien.

Ook hier zie je weer andere naamgevingen en kleuren.

Bij het toepassen van een kleur kun je eenvoudig een voorgedefinieerde kleur kiezen:

Voorstel van plug-ins als Monocle

Een van de eerste plug-ins die ik installeer is Monocle. Deze plug-in bevat geen nieuwe nodes maar wel fantastische functionaliteit in de viewer zelf. Selecteer meerdere nodes en je kunt ze eenvoudig groeperen en direct in  de gewenste kleur instellen, met het kleurenwiel links bovenin:

Ook deze plug-in gebruikt weer eigen naamgeving en kleur, maar die kun je gelukkig aanpassen via het menu bovenin de viewer.

Conclusie

Uit deze wirwar van verschillen kun je alleen maar concluderen dat je het beste zelf een setje kleuren kiest die je het prettigst vindt, en deze dan ook consequent toepast. En het toepassen gaat verder wel goed, met hulpmiddelen zoals Dynamo zelf en plug-ins als Monocle. Dan kan het niet misgaan!

Wil je complexe of repetitieve taken automatiseren in Civil 3D? Dit boek helpt je alles te leren over de design automating tool Dynamo voor Civil 3D. Je wordt een professional in visueel programmeren, en binnenkort zijn al je saaie of complexe taken geautomatiseerd! This book is available in English only.