AutoCAD heeft al een tijdje een Share button boven de Ribbon staan. Ineens was deze er. Tenminste, zomaar in een nieuwe versie, niet ineens op een maandagmorgen bedoel ik.

Leuk dat Autodesk zomaar dingen toevoegt, maar als gebruiker wil je daar natuurlijk wel grip op hebben. Wie al een beetje heeft gespeeld met het aanpassen van de User Interface, weet dat je met het commando CUI wijzigingen kunt aanbrengen in de Ribbon, menu’s, de snelle knoppen linksboven, enzovoort. Maar deze knop Share zul je daar niet terug vinden. Sterker nog, de knop kan niet eens aan of uit worden gezet in dat rijtje met snelle knoppen, ook niet met het kleine pijltje dat je aan de rechterkant ziet staan. AutoCAD laadt de knop automatisch en plaatst het aan de rechterzijde tegen de snelkoppelingen aan.

Na een heleboel speurwerk en lezen van blogs van geïrriteerde gebruikers, is er gelukkig wel een Registry wijziging mogelijk die de knop onzichtbaar maakt. Dit kan pas vanaf AutoCAD 2023, en in AutoCAD 2024 is het weer gewijzigd. Ik ben benieuwd hoe het volgend jaar in AutoCAD 2025 gebeurt.

Lisp

Je kunt AutoCAD heel goed configureren met Lisp. Lisp kun je in een bestand plaatsen maar ook gewoon op de Command Line uitvoeren. Met het uitvoeren van de volgende twee regels is de Share button verdwenen in AutoCAD 2023 (na het opnieuw starten):

(vl-load-com)
(vl-registry-write “HKEY_LOCAL_MACHINE\\Software\\Autodesk\\AutoCAD\\R24.2\\ACAD-6101:409\\CadManagerControl\\Share” “EnableShare” 0)

En in AutoCAD 2024 is het dit:

(vl-load-com)
(vl-registry-write “HKEY_LOCAL_MACHINE\\Software\\Autodesk\\AutoCAD\\R24.3\\ACAD-7101:409\\CadManagerControl\\DisabledCommands” “SHARE” 1)

Na het opnieuw starten ziet het er als volgt uit:

Het is niet dat ik iets tegen de Share functie heb, maar wel tegen knoppen die opgedrongen worden en niet te verplaatsen of uit te schakelen zijn. Maar gelukkig, er is een oplossing!

Altijd al plug-ins willen maken voor AutoCAD? Dan is dit het boek dat je nodig hebt om dat te leren. Het helpt je om plug-ins te ontwikkelen in de .NET taal C# met behulp van Visual Studio. This book is only available in English.