Wie af en toe schermafdrukken moet maken van de Dynamo omgeving, zal zien dat de achtergrondkleur net niet wit is. Hieronder is dat goed te zien.

Als je de kleurcode opvraagt van de bijna-witte pixels, dan krijg je de kleur 249,249,249. Puur wit zou 255,255,255 zijn, in RGB notatie.

Nu is het tijdens het werken met Dynamo niet storend, maar wel als je schermafdrukken in een document deelt. De vraag is, kun je dit aanpassen en zo ja, is dat eenvoudig?

Styles

Het antwoord is ja op beide vragen, maar je moet het wel even weten. Waar haalt Dynamo zijn stijlen vandaan of is het ergens vastgelegd in de applicatie? Wie ernaar heeft gezocht zal het in de applicatie niet vinden. Je zou de Help kunnen doorspitten of de Primer. Maar ook daar is niets te vinden. Ga je op je harddisk zoeken naar alle bestanden in de Dynamo mappen, dan vind je op de zoekterm 249,249,249 ook niet snel iets. Maar zoek je op de hexadecimale notatie F9F9F9, dan vind je het bestand ‘c:\Program Files\Autodesk\AutoCAD 2024\C3D\Dynamo\Core\UI\Themes\Modern\DynamoColorsAndBrushes.xaml’ met een volgende regel:

<Color x:Key="WorkspaceBackgroundHome">#F9F9F9</Color>

Dit klinkt interessant, want zowel de kleur als de aanduiding WorkSpace BackGround past bij de werkruimte-achtergrond. Als je het bestand aanpast zodat je de kleur #FFFFFF instelt, en Civil 3D volledig overnieuw start, dan zul je zien dat de achtergrondkleur is veranderd naar puur wit. Let er wel op dat deze locatie niet zomaar toegankelijk is voor het schrijven van bestanden, daar heb je beheerdersrechten voor nodig.

Het nadeel is van het aanpassen van dit bestand, het wordt overschreven zodra er een update van Civil 3D wordt geïnstalleerd. Ook al zou je alle kleuren aanpassen (bijvoorbeeld een Valentijn Style), dan is het nog handig om een kopie op te slaan op een veilige plek, zodat bij een update je de wijzigingen nog ergens hebt.

Let er dan ook weer even op dat er nieuwe elementen toegevoegd kunnen zijn, simpelweg weer overschrijven kan voor problemen zorgen.

 

Wil je complexe of repetitieve taken automatiseren in Civil 3D? Dit boek helpt je alles te leren over de design automating tool Dynamo voor Civil 3D. Je wordt een professional in visueel programmeren, en binnenkort zijn al je saaie of complexe taken geautomatiseerd! This book is only available in English.