Orthogonaal is een wiskundige aanduiding dat objecten haaks op elkaar staan, of anders gezegd, een hoek van 90 graden vormen. In AutoCAD kun je ook orthogonaal tekenen. Met de toets F8 tijdens het tekenen van een polylijn kun je schakelen naar de Ortho Mode.

Je kunt dan alleen maar naar boven of opzij tekenen. In bouwkundige constructies is dit handig, maar in de infra zul je dit niet zo snel nodig hebben. Niet dat je daar nooit haakse hoeken aantreft, juist wel, maar ze zijn maar zelden exact noord-gericht. Gelukkig heb je daar in AutoCAD ook de mogelijkheid voor, en dat heet Polar Tracking.

Polar Tracking

Met de toets F10 kun je schakelen naar Polar Tracking. Nu is het wel handig om eerst de instellingen goed te zetten, zodat je er het meest gemak van hebt. Hiervoor kun je het commando DSETTINGS gebruiken om de Draft Settings aan te passen. Bovenin vind je meerdere tabs, waaronder de Polar Tracking tab.

In de infra is het handig om de Polar Angle Measurement relatief naar het laatste segment in te stellen. Daarmee kun je gemakkelijk ten opzichte van het laatst getekende object een lijn haaks (of een andere ingestelde hoek) construeren. Links geef je de Increment Angle op, dat wil zeggen, welke hoeken kunnen worden toegepast. Elke 90 graden is telkens haaks, maar elke 45 graden kan ook interessant zijn. Verder zijn er nog meer mogelijkheden maar die zijn voornamelijk interessant als je bouwkundige constructies uittekent.

Nu kun je tijdens het tekenen heel eenvoudig haaks op het vorige object verder tekenen:

Of in het verlengde, of terug, want de ingestelde 90 graden geldt in elke richting.

Altijd al plug-ins willen maken voor AutoCAD? Dan is dit het boek dat je nodig hebt om dat te leren. Het helpt je om plug-ins te ontwikkelen in de .NET taal C# met behulp van Visual Studio. This book is only available in English.