Civil 3D 2025 is alweer een aantal weken beschikbaar en daarmee is ook een nieuwe Dynamo gekomen. Zo op het oog zijn er niet veel veranderingen maar onder water wel. Versie 2.19 (of ouder) was in Civil 3D 2024 beschikbaar, in Civil 3D 2025 is dat Dynamo versie 3.0. Eén van de grootste wijzigingen is de onderliggende motor, het .NET Framework 4.8 is gewijzigd naar .NET 8.0. Alle plugins die voor AutoCAD en Civil 3D beschikbaar zijn, moeten opnieuw worden opgebouwd om werkend te krijgen in de 2025 versies. Dit geldt eveneens voor SubAssemblies, wat feitelijk kleine .NET applicaties zijn. Het is niet zeker of een SubAssembly uit de SubAssembly Composer 2024 werkt in Civil 3D 2025, maar andersom werkt het in ieder geval niet. Een SubAssembly die gemaakt is in 2025, zal niet werken in 2024.

Packages in Dynamo

Dynamo out of the box is niet heel erg werkbaar. Je bent echt beperkt tot wat basishandelingen. Wil je meer, dan installeer je uiteraard de volgende packages zodra je een nieuwe Dynamo versie hebt:

  1. Civil3DToolkit
  2. Camber
  3. Arkance Systems Node Library

In de volksmond wordt dit al de Holy Trinity genoemd.

Persoonlijk voeg ik altijd een vierde toe: Monocle. Deze Package bevat geen nodes maar heeft ontzettend handige functies binnen de Dynamo Environment, zoals het eenvoudig groeperen en uitlijnen van nodes.

Het is de vraag of deze packages ook werken in Dynamo voor Civil 3D 2025, en zo op het oog lijkt het inderdaad te werken. Ik heb niet alle duizenden nodes getest, het kan dus zijn dat enkele nodes niet of niet goed werken. Dit komt omdat er wel wat wijzigingen zijn in de achterliggende .NET varianten, en soms komen die pas naar voren bij het runnen van de nodes.

Voor de Arkance Systems Node Library is in ieder geval het plan om deze opnieuw te bouwen voor de 2025 versie, maar zal nog even duren vanwege capaciteit. De packages Camber en Civil3DToolkit zullen op termijn worden samengevoegd tot een nieuwe package: DynaCivil. Ook dat zal nog even duren.

Gelukkig lijken alle huidige packages nog goed te werken in 2025, ook al zijn ze voor voorgaande versies gemaakt.

Opnieuw installeren en instellen

Zoals genoemd installeer je de packages opnieuw in Dynamo Civil 3D 2025. Hetzelfde geldt voor een update van bijvoorbeeld Civil 3D 2024.0 naar 2024.1 waarbij tevens een nieuwe Dynamo versie wordt geïnstalleerd. Maar eigenlijk is dat best vreemd. Zeker bij een minor update. Waarom kan de nieuwe Dynamo niet herkennen wat er in de vorige versie is ingesteld of welke packages zijn geïnstalleerd?

Ik kan het niet verklaren, het zal de keuze van de ontwikkelaars zijn geweest om elke Dynamo versie als een volledig nieuwe, schone omgeving te zien. Persoonlijk zou ik, als ontwikkelaar, een mechanisme hebben bedacht om de voorgaande instellingen en packages over te nemen bij een eerste keer, maar zo dachten de ontwikkelaars van Dynamo denk ik niet. En dus moeten alle instellingen en packages opnieuw worden gedaan.

Hoewel niet automatisch bij een eerste keer, er is gelukkig wel een import en export mogelijkheid voor de instellingen. Je vindt deze op het Preferences dialoogvenster.

Na het importeren in Dynamo Civil 3D 2025 worden alle instellingen overgenomen. Ook de paden naar de packages. Deze packages worden niet automatisch geladen in de actieve sessie maar na een herstart van Civil 3D wel. Alle packages zijn nu ook in de nieuwe Dynamo omgeving beschikbaar.

Het nadeel is dat de packages in de voorgaande versie normaal gesproken in een specifieke submap zijn geplaatst, bijvoorbeeld ‘C:\Users\Anton\AppData\Roaming\Autodesk\C3D 2024\Dynamo\2.19\’ en dit wordt simpelweg meegenomen bij een import. In Dynamo v3.0 van Civil 3D 2025 wordt nu verwezen naar een locatie voor Dynamo v2.19 van Civil 3D 2024. Het is niet bekend wat er met zo’n map gebeurt als je Civil 3D 2024 zou deïnstalleren. En verder is het niet echt correct. Sommige mensen met een sterk gevoel voor orde worden er nerveus van.

Algemene locatie voor packages

Om compatibiliteitsproblemen te voorkomen als je nog switcht tussen verschillende versies, zou je kunnen overwegen om een algemene locatie in te stellen waarnaar je verwijst in alle Dynamo versies. Een package update of een nieuwe package zijn dan gelijk beschikbaar in alle Dynamo omgevingen waarin je nog werkt.

Bindings

Bij het exporteren en importeren van de instellingen worden helaas de Binding Settings niet meegenomen. Deze zijn erg belangrijk en daarom is het jammer dat het niet in de algemene Preferences zit. Het Binding mechanisme is erop gericht om een script later nog eens op dezelfde objecten te laten werken. Dit is in Civil 3D haast nooit van toepassing. Een Alignment die drie maanden geleden gemaakt is, wil je niet per ongeluk opnieuw plaatsen door een script met alle gevolgen vandien. Daarom zet ik altijd alle Binding opties uit. Dit zul je helaas wel zelf opnieuw moeten instellen bij een nieuwe Dynamo versie.

Wil je complexe of repetitieve taken automatiseren in Civil 3D? Dit boek helpt je alles te leren over de design automating tool Dynamo voor Civil 3D. Je wordt een professional in visueel programmeren, en binnenkort zijn al je saaie of complexe taken geautomatiseerd!

This book is only available in English.