Iedereen die werkt met Dynamo, is er wel van overtuigd. Het is een fantastische toevoeging op Civil 3D, en na een korte tijd al behoorlijk onmisbaar. Je leert elke keer nieuwe dingen en dat maakt het werken ermee zo leuk!

Wat ik veel zie gebeuren, is dat gebruikers gewend zijn om nodes zo dicht mogelijk op elkaar te plaatsen. Alsof er geen ruimte genoeg is in een graph. Misschien omdat ze dan het gevoel hebben dat de nodes ook visueel bij elkaar horen. Maar wil je ergens een stukje hergebruiken, dan krijg je alsnog van die lange lijnen door je beeld. En met veel nodes, lijkt het al snel een breiwerkje.

Je kunt zo’n connector, of wire, of lace, ook aanklikken en met de plus-knop die verschijnt, een extra knikpunt toevoegen zodat je om een andere node heen kunt werken. Helaas blijft dit knikpunt gefixeerd en schuift het niet mee als je je nodes herpositioneert. 

Onzichtbaar maken

Een andere mogelijkheid is om de connector onzichtbaar te maken, via de rechter muisknop.

Nu is dat voor één connector niet handig, want je weet dan nooit of er eentje ontbreekt. Een node kan nog altijd een default waarde hebben en dus blauw oplichten. Gelukkig kun je via het menu View > Connectors > Show Connectors ook alle connectors uitzetten. Het voordeel is nu dat je er min of meer vanuit kunt gaan dat er connectoren zijn, al zie je ze niet. Dit is veel opvallender.

Dynamo helpt je nu wel met een slimme preview zodra je een node aanklikt. Alle connectoren van en naar deze node worden zichtbaar zolang de node geselecteerd is.

Zo kun je toch snel zien of alle connectoren aanwezig zijn.

Bug in Dynamo

Helaas zit er een bug in Dynamo die hier van invloed op is. Als je namelijk de weergave van de connectoren uit hebt gezet in het menu, en je opent een andere graph, dan zijn alle connectoren gewoon zichtbaar, terwijl het een applicatie-instelling is. Ook in dezelfde graph waarin je het uit hebt gezet, blijven de connectoren gewoon zichtbaar. Gek genoeg is de preview van een connector, zodra je twee nodes met elkaar verbindt, niet zichtbaar, totdat ze verbonden zijn. Eigenlijk verkeerd om dus.

Om elke keer in het menu de optie aan en weer uit te zetten, is niet prettig werkbaar. Dat wordt het pas zodra deze bug gefixed is. Want zeker in grote graphs is het veel overzichtelijker werken!

 

Wil je complexe of repetitieve taken automatiseren in Civil 3D? Dit boek helpt je alles te leren over de design automating tool Dynamo voor Civil 3D. Je wordt een professional in visueel programmeren, en binnenkort zijn al je saaie of complexe taken geautomatiseerd! This book is only available in English.