Het komt vast weleens voor dat je een stukje BGT hebt geïmporteerd en dat je dan constateert dat dit verouderd is. Tenminste, recent is er het een en ander gewijzigd (dat weet je toevallig omdat je elke dag door die straat rijdt, of je schoonouders wonen daar, bijvoorbeeld). Dit lijkt dan nog niet verwerkt te zijn in de kaart. Gelukkig gaat het altijd vrijwel vanzelf, na enige tijd komt er een landmeter langs die de wijzigingen inmeet, en dan na nog enige tijd is de nieuwe situatie verwerkt in de kaart. Maar soms gaat er nu eenmaal wat tijd overheen, en heel soms wordt een wijziging niet geconstateerd door de bronhouder. En daarom kun je er zelf actief iets aan doen, namelijk terugmelden!

Terugmelding doen

Wie veel met KLIC werkt, weet dat er een mogelijkheid is om een terugmelding te doen via de diverse KLIC apps. Maar een terugmelding kan ook op de BGT, of de BRT. Hiervoor heeft het Kadaster de website VerbeterDeKaart.nl beschikbaar.

Er zijn al veel meldingen te zien. Bij het inzoomen zie je ook de verschillen tussen de meldingen. Sommige zijn nieuw, andere doorgestuurd naar de bronhouder, soms zijn ze on-hold gezet en andere meldingen afgerond of afgewezen. 

Door in te zoomen, kom je vanzelf op het kaartbeeld van de BGT. Wil je op de BGT een terugmelding doen, dan moet je ver genoeg inzoomen. Anders geldt je melding voor de BRT. Zodra je een melding maakt, kies je een locatie in de kaart, je geeft een omschrijving, stuurt eventueel bijlages mee zoals een document of een foto, je geeft je mailadres op en voilà, een terugmelding is gemaakt! Het Kadaster stuurt deze daarna naar de betreffende bronhouder, die verplicht is om het verder op te pakken.

Meldingen in AutoCAD

InfraCAD Map verwerkt ook BGT terugmeldingen bij het importeren van een gebied. Dit gaat automatisch, en als er meldingen gevonden zijn dan worden ze na het importeren getoond.

Dit zijn wat grotere symbolen met dezelfde kleurstelling als de meldingen op verbeterdekaart.nl. Ook zit er een tooltip bij die toont wat de melding is en wat de status is.

De lijst met alle meldingen in dit gebied zijn ook via de eigenschappen op te vragen. Je krijgt dan alle meldingen in één oogopslag te zien.

Door op een rij te klikken, zal worden ingezoomd op het betreffende gebied.

Meldingen in QGIS

De meldingen worden naast de website ook beschikbaar gesteld als web-service. Hiemee kunnen ze eenvoudig in QGIS worden geladen. Door een nieuwe WFS bron aan te maken met een verwijzing naar deze link, kunnen de meldingen eenvoudig in beeld worden gebracht.

Wie de weg een beetje weet in de geo-data wereld, kan zo heel wat meer informatie tevoorschijn toveren. Daar hoef je geen wizard voor te zijn. En hoe langer je speelt met dit soort dingen, hoe leuker het wordt!

En uiteraard, door al jouw terugmeldingen wordt de kaart nog verbeterd ook!

Geen data-analist maar toch af en toe noodzaak om geodata te visualiseren? Dat kan met de applicatie QGIS. Dit boek helpt je op weg om de basisbeginselen onder de knie te krijgen en eenvoudig uit diverse bronnen zoals PDOK.nl, CBS en het Nationaal Georegister kaarten te genereren. This book is also available in English.