Point Clouds zijn niet meer weg te denken in de civiele infrastructuur. Het blijft een interessante gebeurtenis om te zien hoe snel een Point Cloud ingelezen kan worden in Civil 3D, en hoe snel je er doorheen kunt draaien en kijken.

Maar echt heel veel kun je er niet mee. Minder dan applicaties die speciaal gericht zijn op werken met Point Clouds. Bijvoorbeeld om automatisch bomen en lichtmasten te filteren, of een gebouw omzetten naar een Solid, noem maar op. Dat gaat helaas niet in Civil 3D. Een beetje met hoogtekleuren spelen, en dan houdt het wel op.

Nu las ik in Augi World editie maart 2025, een artikel over het maken van een doorsnede uit een Point Cloud. Dat moest natuurlijk direct worden getest.

Live Section

Na het selecteren van de Point Cloud, kun je via de Contextual Ribbon een Live Section maken. Hiermee snijdt je de Point Cloud af. Er zijn wat opties om tegen één zijde te kijken of een strookje te zien. Ook is er een optie om Section Lines te maken. In het dialoogvenster kun je wat instellingen doen. Hoe nauwkeuriger het moet, hoe meer tijd het kost. En die tijd loopt echt behoorlijk op. Beperk je het aantal punten tot het minimum dan is het razendsnel maar het resultaat is bedroevend slecht. Dat kun je met goed fatsoen geen doorsnede noemen. Stel je het aantal punten in op het maximum, dan is het resultaat pas na heel lang wachten gereed, en iets minder dan bedroevend slecht.

Het resultaat zijn losse 2D polylijnen. Wil je er iets mee dan moet je het alsnog overtrekken als 3D Polyline. En goed uitzoeken welke lijnen gebruikt kunnen worden. Vermoedelijk wordt het hele zichtbare deel van de Point Cloud geprocessed en niet exact op de Section.

3D Polyline

Een snellere manier is het tekenen van een 3D Polyline. Als je 3D Object Snaps aan hebt gezet en de mogelijkheid om te snappen op een Point Cloud node, dan kun je vrij snel een mooie 3D Polyline tekenen.

Een beetje werk, maar in ieder geval veel beter resultaat.

Civil 3D Surface

Maar de beste methode blijft toch wel het genereren van een Civil 3D Surface. Deze functie vind je ook in de Contextual Ribbon. Let er in ieder geval op dat je de ruimte tussen de punten beperkt. Elke 3mm is wel een heel nauwkeurige Surface maar je computer loopt na een paar dagen rekenen vanzelf vast. 25cm voor een terreinmodel is ook prima. Daarna kun je heel snel een Surface Profile genereren op basis van die Surface.

Appeltje eitje.

Altijd al plug-ins willen maken voor AutoCAD? Dan is dit het boek dat je nodig hebt om dat te leren. Het helpt je om plug-ins te ontwikkelen in de .NET taal C# met behulp van Visual Studio. This book is only available in English.