Met de introductie van de streepjescode was een nieuwe techniek toegankelijk geworden om razendsnel een product te kunnen herkennen. Voorraadbeheer werd een stuk eenvoudiger, en met de scan-kassa kon nu razendsnel een kar vol boodschappen worden afgerekend. Ineens overvalt me een gevoel van oud-worden, want ik kan me nog goed herinneren dat ik tijdens mijn baantje bij de Hema nog alle producten handmatig moest intypen. En nu ik daar aan denk, dan kan ik zelfs nog sommige nummers zo uit mijn hoofd opdreunen… Anyway, streepjescodes hebben een beperking, en toen was daar ineens een QR-code! Daar kon je niet alleen een nummer in kwijt, ook een URL, een telefoonnummer of een lap tekst was mogelijk. Een QR-code is uitbreidbaar, hoe meer data hoe groter het figuur. En er zit een foutenreductie-mechanisme in. Stukje afgescheurd? Geen probleem.

QR-code per tekening

Ineens was daar het idee om een QR-code op een tekening te plakken, zodat men ter plekke kon zien of men de juiste tekening had. Want het wilde weleens voorkomen dat in de bouwkeet een oude tekening hing. Maar hoe doe je dat? Als proces dan, niet waarmee je QR-codes genereert.

Want wat stop je dan in de QR-code? Het volgnummer van de bewuste tekening? Dat kun je ook wel in het tekenhoofd zien. Je kunt beter gaan verwijzen naar een plek waar je kunt aantonen wat de laatste tekening is. Online dus. Maar niet naar de online versie van de tekening zelf toch? Stel dat je huidige tekening versie 2 is, je genereert een QR, plaatst deze in de tekening, slaat de tekening op en voilá, het is versie 3 geworden. “@$#%!” … En opnieuw. Dat gaat dus niet werken. Je kunt beter verwijzen naar de locatie waar de tekening staat, en daar aangeven wat de laatste versie is. Met Autodesk Docs kan dat bijvoorbeeld. Maar de volgende vraag komt naar boven, heeft de persoon die de QR scant, ook toegang tot deze locatie? Of moet hij dat hebben? Wie op een bouwplaats kan komen, heeft er vaak wel een belang bij.

Is een telefoonnummer van de tekenaar niet veel handiger om in een QR te plaatsen? Maar wat als hij ziek of vrij is, of platgebeld wordt om iedereen te woord te staan? Dat is ook niet echt een oplossing. Een telefoonnummer van een makelaar, of een Funda-verwijzing per bouwblok, daar kan een QR-code inderdaad ook handig voor zijn, maar dat heeft niks met versiebeheer te maken.

Uiteindelijk, het meest zuivere is om vanaf een QR-code op de afdruk direct te linken naar de locatie waar de digitale tekening is opgeslagen, of deze digitale tekening rechtstreeks te kunnen openen op je telefoon of tablet. Zo kun je op je telefoon of tablet checken of je inderdaad met de meest recente versie werkt.

Hoe te plaatsen

Er zijn meerdere manieren om dat te doen. Misschien heb je hiervoor functies in het document-beheersysteem om dit te doen na het opslaan van je tekening. Of je genereert een QR-code op een website die je vervolgens als afbeelding plakt in AutoCAD. Let hier wel op dat sommige websites de gegenereerde link doorlussen naar hun eigen website om zodoende wat advertenties te kunnen laten zien bijvoorbeeld. Een andere mogelijkheid is Dynamo, en The Civil Nodes package. Met een paar nodes haal je alle gegevens van de huidige tekening boven water.

En een QR-code is ook zo gemaakt met deze package.

Die al gelijk op de juiste plaats en Layout is gezet.

Moeilijker dan dat is het niet. Het belangrijkste is dat je een goed proces hebt. Waar sla je de tekeningen op? Gaat niemand eventjes lokaal een aanpassing doen omdat het zo makkelijk is? Is het een online beheersysteem dat ook versienummers in beeld brengt? Is er een bestandsnummering-structuur? Is iedereen bereid om volgens die structuur te gaan werken? Hopelijk ligt de tijd dat je in een map een serie tekeningen zag staan met de namen: “P2037.01.dwg”, “P2037.01-beter.dwg”, “P2037.02-beter2.dwg”, “P2037.01-nieuwste.dwg”, enz, ver en ver achter ons…

Wil je complexe of repetitieve taken automatiseren in Civil 3D? Dit boek helpt je alles te leren over de design automating tool Dynamo voor Civil 3D. Je wordt een professional in visueel programmeren, en binnenkort zijn al je saaie of complexe taken geautomatiseerd! This book is only available in English.