Zo af en toe vind je pareltjes in AutoCAD die al jaren aanwezig zijn maar gek genoeg altijd over het hoofd worden gezien. Bijvoorbeeld de Express Tools, ooit een losse set functies die het werken met AutoCAD net even iets makkelijker maken, en nu standaard mee worden geïnstalleerd. Helaas zit er niet echt onderhoud op deze functies, maar er zit nog genoeg potentie in. Neem bijvoorbeeld het ALIGNSPACE commando.

Express Tools

De Express Tools heeft een eigen Ribbon en daar vind je de functie ALIGNSPACE. Het doel van deze functie is om een Viewport af te stemmen op ModelSpace, waarbij je zowel in ModelSpace als PaperSpace een tweetal punten opgeeft. De punten die je selecteert, doe je overigens in PaperSpace, je wisselt niet van Layout.

Omdat de schaal meeverandert als de afstand tussen de opgegeven punten niet gelijk is, kun je het beste een lijn tekenen in PaperSpace (bijvoorbeeld in het midden horizontaal over de Viewport), deze met CTRL+C kopiëren en dan plakken in ModelSpace. Daar roteer je de lijn en plaats je ‘m waar je wilt dat dat deel in de Viewport zichtbaar wordt. Wil je een andere schaal dan 1:1000, dan kun je bijvoorbeeld de ModelSpace lijn halveren om naar 1:500 te gaan. 

Om de Viewport af te stemmen op ModelSpace, gebruik je het commando ALIGNSPACE. Eerst prik je de twee eindpunten van de ModelSpace lijn aan (wat je dus in PaperSpace doet, je moet dus al dat deel zo’n beetje in beeld hebben). Daarna prik je de twee eindpunten van de PaperSpace lijn aan. Het resultaat is dat de Viewport inzoomt en roteert zodat beide lijnen exact op elkaar liggen.

Check altijd de schaal nog even van de Viewport en pas de rotatie van de Noordpijl toe, als dat nog niet automatisch gaat.

Dynamo

Heb je de beschikking over Civil 3D, dan heb je ook Dynamo. Daar heb je ook de mogelijkheid om Viewports aan te passen naar ModelSpace. Met behulp van de Arkance Systems Node Library kun je eenvoudig Named Views aanmaken in ModelSpace die je vervolgens toepast op een Viewport. Of op andere wijze de schaal en rotatie aanpast met behulp van Dynamo.

Eigen Express Tools maken

Wie Lisp kent, of een .NET taal wil leren, kan zelf ook plugins maken voor AutoCAD, en zo eigen series van handige functies maken. Er is heel veel mogelijk (en kost helaas erg veel tijd)!

 

Altijd al plug-ins willen maken voor AutoCAD? Dan is dit het boek dat je nodig hebt om dat te leren. Het helpt je om plug-ins te ontwikkelen in de .NET taal C# met behulp van Visual Studio. This book is only available in English.