Als je in QGIS snel een wereldkaart wilt tonen dan hoef je daar geen laag voor te laden. Het volstaat om in het coördinatenveld onderin te zoeken op ‘world’:

Daarna wordt automatisch een map geladen van de hele wereld:

De kaart wordt geladen in het CRS dat op dat moment actief is. In bovenstaand geval is dat RD. Je ziet hoe de rest van de wereld vertekend raakt bij het RD stelsel. Door bijvoorbeeld WGS84 te kiezen ziet de wereld er al wat herkenbaarder uit:

Je kunt dit voor veel doeleinden gebruiken als je een wereldkaart nodig hebt, of een uitsnede van bijvoorbeeld Europa. Wil je mooiere of betere kaarten, dan zijn daar diverse bronnen voor. Bijvoorbeeld Natural Earth waar je veel kaartmateriaal kunt vinden. De data is kosteloos te downloaden en te gebruiken. O.a. een mooie reliëfkaart inclusief water: