Bij het opmaken van kaarten ben je normaal gesproken beperkt tot de geïnstalleerde lettertypes op je computer. En als je jouw QGIS project deelt met anderen dan ben je nog beperkter, namelijk tot de lettertypes die bij iedereen beschikbaar zijn.

In QGIS kun je op veel plaatsen ook tekst laten renderen als HTML. Hiermee heb je meer mogelijkheden om teksten op te maken, bijvoorbeeld met CSS. Dit kan heel goed gebruikt worden om tekst op te maken met Google Fonts, waardoor een gedeeld QGIS project overal en bij iedereen hetzelfde weergegeven wordt, zolang er een internetverbinding is.

Je kunt een mooi font uitzoeken op fonts.google.com en dan de benodigde code kopiëren.

De gekopieerde code plak je in het HTML tekstveld in QGIS en de gewenste tekst die je weer wilt geven plaats je tussen

elementen. Bijvoorbeeld zo:

 

Copy to Clipboard

De tekst wordt nu keurig weergegeven in het gewenste lettertype: