OpenStreetMap is een fantastische bron voor kaarten en informatieve locaties. In Nederland is een actieve community die ervoor zorgt dat de kaart voortdurend wordt geactualiseerd. Je kunt zelfs beperkt zoeken in de kaart, bijvoorbeeld ‘fuel in Zwolle’. De kaart zoomt in op Zwolle en aan de linkerzijde vind je een lijst met tankstations. Ook kun je in de kaart de nabije objecten opvragen waarna eveneens een lijst verschijnt met objecten in de buurt. Dit zijn niet alleen winkels of bedrijven maar ook panden en wegen.

Wil je een lijstje met de gevonden locaties downloaden, dan is dat nog niet zo eenvoudig om vanuit de kaart te doen. Maar gelukkig kun je Overpass Turbo gebruiken. Dit is een service om met queries te zoeken op objecten in de kaart en deze te kunnen downloaden als data. Bijvoorbeeld in CSV formaat of JSON.

De webservice is vrij intuïtief. Als je niet kunt programmeren dan is dat geen probleem. Je kunt ook de handige wizard gebruiken. Als je wel kunt programmeren of scripten dan kun je in het linkerdeel een query samenstellen die de webservice begrijpt. Je kunt je vraag in zowel Overpass Query Language als XML invoeren. Maar de wizard is handig, zeker als je geen ingewikkelde vragen stelt zoals: “Geef alle busstations binnen 500 meter van een kerk in deze plaats”.

De wizard start je via de knop “Assistent”. In het volgende venster kun je intypen waar je op wilt zoeken:

Nu is het wel handig om te weten welke termen je het beste kunt gebruiken. Zoek je op een Nederlandse term, dan zal de wizard proberen deze te relateren aan de lijst met bekende objecten. Dit gaat niet altijd goed. “Benzinepomp” wordt “Vending_machine”. Maar “Tankstation” wordt wel goed vertaald naar “Fuel”, behalve dat de wizard zoekt in de “Shop” categorie. 

Je kunt ook zoeken op de categorie (of beter gezegd: Tag) en het object dat je zoekt. Bijvoorbeeld “amenity=fuel”. Je krijgt nu alle tankstations te zien. Als je geen gebiedsaanduiding aangeeft dan zal de wizard de begrenzing van de huidige kaart aanhouden. Zoek je op “amenity=fuel in zwolle” dan zal het zoekgebied worden aangepast aan Zwolle.

Rechtsboven kun je switchen tussen kaart en gegevens. Omdat je in je query aangeeft dat het JSON moet zijn, zal de data in dit formaat worden weergegeven.

De gebruikte Tags kun je hier vinden: https://taginfo.openstreetmap.org/

Meer over de query mogelijkheden kun je lezen in de wiki: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Overpass_API

De mogelijkheden zijn eindeloos. Vooral als je je wat verdiept in de query taal.