Zodra een kaart wordt afgebeeld met een schaduw-effect, om diepte te simuleren, dan wordt altijd een schaduw aan de zuidoostzijde getoond. In werkelijkheid is dat een beetje vreemd, want de zon draait van oost via zuid naar west om ons heen. De schaduw hoort dus aan de noordzijde te liggen. Hieronder zie je het verschil tussen beide mogelijkheden.

Zon vanaf noordZon vanaf zuid

Gek genoeg ziet de afbeelding met de zon vanuit het zuiden eruit of het een dal is. Elke boom lijkt een bomkrater. De afbeelding waar de zon vanuit het noorden schijnt, lijkt veel natuurlijker en nu zie je ook dat het heuvelachtig is.

Mensen zijn gewend dat licht van boven komt en niet van onderen, daarom is de “foute” weergave mooier. Alleen in bepaalde gevallen zal een schaduwval natuurgetrouw gewenst zijn. Bijvoorbeeld als je als archeoloog op een bepaalde datum en tijd de werkelijke schaduwval wilt weten. Maar dat zijn uitzonderingen.