Vroeger was het gebruikelijker dan tegenwoordig om een coördinatengrid of de zogenoemde ruitkruisjes op de tekening af te beelden.

Toch kan het handig zijn als op de tekening de coördinaten afgebeeld worden. En met Map 3D of Civil 3D kan dit ook automatisch. De tekening heeft wel een coördinatenstelsel nodig maar als je met Civil 3D werkt, dan heb je dat meestal al ingesteld in je template. Verder heb je een Layout nodig met een Viewport.

In Civil 3D verschijnt automatisch de Contextual Ribbon voor Layouts, met daarin de optie Reference System. In bovenstaand schermafdruk zie je een dialoogvenster verschijnen. Kies hierin de ‘Current Coordinate System’, de schaal (wordt overgenomen van de Viewport schaal) en de eenheden welke bemaat moeten worden.

Daarna verschijnt er een keurig grid in de tekening met aan de zijkant van de Viewport de coördinaten (in dit geval RD).

Het grid wordt automatisch bijgewerkt als de Viewport gedraaid wordt. Verder lijkt er weinig gestyled te kunnen worden. Ook de teksten zijn afgeleid van inches (teksthoogte 2.53mm) zoals in Civil 3D wel vaker voorkomt bij Label Styles. Het aantal decimalen wordt uit de huidige unit settings gehaald. Maar voor een snel coördinatenraster in de tekening is het een handige functie.