QGIS is erg goed in het verwerken van enorme GeoTiff kaartbladen zoals de AHN. Het kan binnen enkele seconden meerdere hoge-resolutie-bladen van 500MB inlezen. Omdat de GeoTiff bestanden geen kleur bevatten worden ze als grijswaarden getoond. Elke grijswaarde vertegenwoordigt een hoogte en daarom kun je de kaartbladen inkleuren met een kleur die een bepaalde hoogte voorstelt, en niet de werkelijke kleur van gras, wegen, daken of water.

Door de symbologie van de Layer aan te passen naar ‘Enkelbands pseudokleur’ in de modus ‘Kwantielen’ kun je de hoogtekaart een kleurenverloop meegeven. Doe je dit bij meerdere bladen dan zie je de harde overgang tussen verschillende bladen:

Dit komt omdat elk blad een andere minimale en maximale hoogtewaarde kent en daarom wijken de kleuren per kaartblad af. Om de kleuren overeen te laten komen kun je heel eenvoudig de stijl van de ingestelde Layer kopiëren naar de andere Layers. Kies hiervoor met de rechter muisknop op de ingestelde Layer voor Stijlen > Kopieer stijl en daarna via de rechter muisknop op de andere Layers voor Stijlen > Plak stijl.

De kleuren komen nu heel precies overeen.