Het samenvoegen van meerdere GeoTiffs in QGIS is vrij eenvoudig. Het werken met grote GeoTiffs van 500MB levert geen problemen op en worden binnen enkele seconden getoond en bewerkt in QGIS. Soms is het handig om meerdere bladen samen te voegen en die als bron te kunnen gebruiken in andere applicaties zoals Civil 3D of InfraWorks.

Via het menu Raster > Diversen > Merge… kun je meerdere GeoTiff Layers samenvoegen. Het hoeven geen GeoTiff bestanden te zijn maar in Nederland werk je normaal gesproken met de AHN en die worden geleverd in GeoTiff formaat. In het volgende dialoogvenster kun je de instellingen doen voor het samenvoegen.

Als eerste selecteer je de Layers die je wilt samenvoegen, dit kan met het knopje rechts naast het onderdeel Invoerlagen.

Als je de ‘Geen data’ velden beide leeg laat of op ‘Niet bepaald’ dan is het samengestelde bestand niet correct. Alle ‘Geen data’ waarden (de lege gaten in de GeoTiff) worden dan gevuld met de waarde 0. En 0 is wel degelijk een waarde in Nederland.

In de eigenschappen van de oorspronkelijke laag kun je zien wat de ‘Geen data’ waarde is:

Je ziet hier 3.40282e+38. De Merge-functie kan dit helaas niet aan. Daarom kies je bij het invoerveld voor ‘Niet bepaald’ en bij het uitvoerveld -999999999, de laagste waarde die ingevoerd kan worden. QGIS zal nu de waarden 3.40282e+38 omzetten naar -999999999, oftewel -1e+09. Je mag ook de grootste waarde 999999999 gebruiken, dit wordt getoond als 1e+09. Je kunt dit controleren in de eigenschappen van de samengestelde Layer:

De waarden -999999999 of 999999999 zijn geen logische waarden die ergens op aarde voorkomen en kunnen daarom probleemloos worden gebruikt als ‘Geen data’ vervanger.

Denk nog even om het opslaan van de samengevoegde Layer, deze is tijdelijk als je geen bestandsnaam hebt opgegeven in het Merge-venster.