Met de standaard lijnstijlen in QGIS kun je al behoorlijk onderscheid maken tussen verschillende databronnen. Zo kun je doorgetrokken lijnen tonen maar ook streepjes, stippels, met figuurtjes of een richtingspijl, er is best wat te kiezen. Maar niet alles is aanwezig. Daarom is het prettig dat je zelf van alles kunt samenstellen als lijnstijl, met als kers op de taart een fantastische geometrie-generator. Daarmee kun je geometrie maken door middel van expressies en functies.

Hiermee is het mogelijk om een schetsachtige lijnstijl te ontwerpen.

Om te beginnen heb je een vectorlaag nodig met daarin lijnen die je wat schetsmatig wilt afbeelden. Bijvoorbeeld nieuwe grenzen van een ontwerp of een wegontwerp dat nog niet heel definitief is. Deze wordt normaal gesproken als een doorgetrokken lijn getekend. Open nu de eigenschappen van de Layer en ga naar het tabblad Symbologie. Hier zie je de standaard lijnstijl:

Zodra je het onderdeel “Doorgetrokken lijn” selecteert dan kun je deze aanpassen naar “Geometrie-generator”. Stel deze in als type “Lijn/Multilijn” en je kunt aan de slag met een expressie om een nieuwe lijnstijl te ontwerpen. Gebruik de volgende expressie:

make_line(
 array_foreach(
  generate_series(
   0, length($geometry), 25
  ),
  translate(
   line_interpolate_point($geometry, @element),
   rand(-2, 2),
   rand(-2, 2)
  )
 )
)

Het ziet er wat complex uit maar de expressie vraagt om de 25m een punt op langs de lijn, verplaatst deze tot random 2m links of rechts en genereert een nieuwe lijn door deze punten. Dit ziet er al schetserig uit.

De tussenafstand van 25m en verspringing van 2m is hier wel mooi maar is afhankelijk van de databron. Soms moeten deze waarden groter of kleiner. Of zou je het kunnen laten afhangen van de schaal of het zoombereik. Om het nog mooier te maken kun je nog een tekenlaag toevoegen met daarin opnieuw een Geometrie-generator object.

Als je nogmaals dezelfde expressie gebruikt dan worden er twee lijnen door elkaar getekend die het nog meer schetsachtig maken. En om het helemaal fraai af te maken kun je nog spelen met elk een eigen kleur, andere lijndiktes en wat transparantie. Hieronder zie je het verschil tussen strakke rechte lijnen en een schetsachtige presentatie:

Het idee voor deze stijl komt vanaf deze bron.