In Nederland denken we natuurlijk aan RD zodra we een kaartje moeten maken. RD is een prima projectie om Nederland af te beelden waarbij alle afstanden en richtingen zo goed mogelijk kloppen, of beter gezegd, minimaal afwijken. Een projectie heb je nodig om een bolvormig stukje af te beelden als een plat vlak.

Naast RD zijn er veel meer projecties. Sommige zijn gemaakt voor een specifiek land of een werelddeel. Maar ook van de wereldbol als geheel. Zo kent iedereen de volgende kaart:

Dit wordt een Mercator projectie genoemd. Dankzij deze projectie denkt iedereen dat Groenland een enorm groot land is, zo groot als Zuid-Amerika of bijna heel Afrika. Helaas, vanwege de projectie wordt Groenland meer dan 500% te groot afgebeeld. Er is nog een variant die Web-Mercator genoemd wordt, deze schijnt gemakkelijker te zijn bij het rekenen en wordt veel in web-toepassingen gebruikt als OpenStreetMap en Google Maps.

Maar het is geen werkelijkheid meer, het benadert het zelfs niet. Vandaar dat in het verleden knappe koppen zich hebben gebogen over betere projecties, of meer nauwkeuriger projecties. Bijvoorbeeld de Winkel-Tripel projectie:

Hoewel de projectie niet oppervlaktegetrouw en niet hoekgetrouw is, wordt deze kaart wel vaak gebruikt omdat het rustig oogt. Heel wat rustiger dan de projectie Goode’s Homolosine:

In deze kaart zie je veel beter hoe enorm groot Afrika is ten opzichte van Groenland. Net als op de Polyconic projectie:

En zelfs nog beter op de Azimuthal Equidistant projectie vanuit de Noordpool gezien:

En zo zijn er nog tientallen projecties die een poging doen om de wereldbol het beste af te beelden. Soms voor de hoeken, soms voor de afstanden of oppervlakten, en vaak een compromis tussen beide.