Soms vraag je je af of iets mogelijk is in QGIS (waarvan het antwoord altijd is: ‘vermoedelijk wel’), bijvoorbeeld het maken van een lijnstijl die automatisch een volgnummer plaatst op de knikpunten. Om een route uit te stippelen, of om welke reden dan ook. Dan is er niets leukers dan te gaan zoeken in QGIS en een beetje op internet om uiteindelijk een resultaat te bereiken.

Om te beginnen heb je natuurlijk een vectorlaag nodig waar LineStrings op getekend kunnen worden die je zelf tekent of importeert uit een databron of bestand. Vervolgens komt het neer op stijlen.

Een volgnummer doet al snel denken aan een label maar na enig puzzelen lijkt dit niet de juiste weg. Labels plaats je normaal gesproken op een begin- of eindpunt maar niet op knikpunten. Misschien kan het zodra je met de Geometrie-generator losse lijnen maakt maar dat schiet zijn doel een beetje voorbij. Bovendien krijg je dan het probleem dat je op alle begin- of alle eindpunten iets zet, maar daarmee altijd helemaal aan het begin of eind iets mist.

Gelukkig kun je in de Symbologie meer doen dan alleen lijnen stijlen, je kunt namelijk ook tekst genereren. Dit doe je als volgt.

Geef de standaard lijnstijl een streepjes weergave en een bepaalde dikte en kleur. Voeg daarna een nieuwe symboollaag toe:

Stel deze in als Geometrie-generator van het type ‘Punt/MultiPunt’ en plaats de volgende expressie in het veld:

nodes_to_points($geometry)

Dit zorgt ervoor dat elk knikpunt van de getekende lijn wordt doorgegeven aan deze symboollaag. De symboollaag ‘Doorgetrokken lijn’ stijlt de getekende polylijn, de symboollaag ‘Geometrie-generator’ stijlt een groepje punten die je van de knikpunten hebt verzameld met behulp van de expressie. Voeg nog een symboollaag toe aan de symboollaag ‘Geometrie-editor’ en stel deze in als ‘Lettertype-markering’:

De symboollaag ‘Eenvoudige markering’ kun je een gewenste kleur en grootte geven, bijvoorbeeld 8mm en onderin het venster kiezen voor een cirkelvorm. De symboollaag ‘Lettertype-markering’ stijl je met een mooi lettertype, een passende grootte zodat de tekst in de cirkel valt (bijvoorbeeld 6mm) en als inhoud van de tekst het volgnummer van de knikpunten. Dit doe je door onderaan bij het veld Teken(s) een expressie op te geven via de knop achter het invoerveld, kiezen voor Bewerken en dan het volgende in te voeren:

@geometry_part_num

Dit verwijst naar de afzonderlijke elementen. En omdat dit verwijst naar de geometrie van de symboollaag ‘Geometrie-generator’, verwijs je dus naar de verzamelde knikpunten en niet naar de oorspronkelijke lijn.

Je kunt nog wat spelen met kleuren, schaduwen, gloed, en andere opmaak maar dan heb je vervolgens een fantastische lijnstijl die netjes bij elk knikpunt een nummer plaatst:

Als je alleen de nummers wilt zien dan kun je de symboollaag ‘Doorgetrokken lijn’ natuurlijk verwijderen, of aangeven dat deze niet getekend moet worden.