Dynamo voor Civil 3D is een fantastisch hulpmiddel om taken te automatiseren. Bijvoorbeeld als je een tekening hebt waarin teksten staan die elk wat anders zijn opgebouwd qua schrijfwijze (“Gemeente Amsterdam” en “Gem. A’Dam”, “HS” en “hoogsp.” om maar wat voorbeelden te noemen).

In bovenstaand voorbeeld kom je al wat rariteiten tegen. “Stedin bv” en “STEDIN”. “508 mm” en “508mm”. “Gemeente Amsterdam” en “Gem. A’Dam”.  “HS” en “hoogsp”.

Je kunt alle teksten handmatig nakijken of half automatisch met het commando Find. Maar als je meer bewerkingen wilt zoals een laagnamencheck, stijlcontrole, teksthoogte, en wellicht nog de volgorde wijzigen (eerst materiaal en daarna diameter bijvoorbeeld) dan loont het de moeite om Dynamo op te starten.

Om te beginnen filter je alle teksten en de inhoud van de tekst. De Civil3DToolkit add-on bevat enkele mooie nodes om dit te doen. Daarna kun je voor elke foute term een Replace functie starten:

Maar het is mooier als dit geautomatiseerd kan. Je weet nooit of je in een volgend project evenveel vervangingen hebt dus is het slimmer om met lijstjes te werken. Hiervoor moet je wel wat programmeren in een CodeBlock door middel van DesignScript:

In bovenstaand voorbeeld zijn de lijsten samengesteld uit twee Lists, maar het is net zo eenvoudig om deze uit een Excel Sheet te halen, uit twee kolommen. Die kan dan voorafgaand aan een vervanging worden samengesteld. Uiteindelijk is dit het resultaat van de vervanging:

Uiteraard is het ook mogelijk om de volgorde te wijzigen, eerst materiaal en dan diameter. Hoe dat moet is een leuke puzzel 🙂