Af en toe kom je een briljante tip tegen die de moeite van het belichten waard is. Op de blog van de Nederlandse QGIS gebruikersgroep kwam ik een opmerking tegen die een beetje nonchalant onderaan vermeld stond. Een tip hoe je eenvoudig beeldvullende schermafdrukken maakt vanuit QGIS. Hoe nonchalant ook, het is briljant simpel en daarom een eigen blog waard.

Het venster van QGIS kan nogal vol staan, met allerlei Panels en menu’s:

Om snel een beeldvullende schermafdruk te maken kan in QGIS de toetscombinatie CTRL+TAB worden gebruikt om alle Panels te verbergen of weer te tonen, en de toetscombinatie CTRL+SHIFT+TAB om de Panels en het menu te verbergen of te tonen. Alleen de titelbalk blijft nog over maar met F11 kun je switchen naar full-screen.

Mooier krijg je het niet, beeldvullend en zonder menu’s, knoppen, Panels. Ideaal!