Wie Wordle kent, of de Nederlandse variant Woordle, heeft de gekleurde vakjes weleens gezien op Twitter. Grijze, groene en gele vakjes die aangeven in hoeveel beurten je het woord hebt geraden. Het ziet er leuk uit! Het deed me denken aan wereldkaarten die in vakjes zijn opgebouwd en daarna bedacht ik of ik het kon reproduceren in QGIS. De vakjes over de wereldkaart dan, niet het woordspel.

Net als met alles kun je dit in QGIS vast op meerdere manieren uitvoeren maar mijn idee was het volgende:

  1. Wereldkaart plaatsen
  2. Grid aan punten leggen
  3. Classificeren op basis van ligging (land/water)
  4. Presenteren als rechthoekjes

Wereldkaart

Een wereldkaart plaatsen in QGIS is niet moeilijk. Type het woord ‘world’ in in het coördinatenveld en je krijgt een simpel landenkaartje. Let er wel op dat je een CRS hebt ingesteld die dit kaartje netjes weergeeft. In ieder geval niet in RD. WGS84 is prima.

Grid aan punten

QGIS bevat een functie om een grid aan punten te leggen in een opgegeven gebied met bepaalde tussenafstanden. Als bereik kun je de omvang van de wereldkaart kiezen. Omdat deze niet in een metrisch stelsel wordt getoond maar in graden, kies je bij horizontale en verticale afstand ook een waarde in graden. Bijvoorbeeld 5, om zodoende (180 + 180 / 5 = 72) bij (90 + 90 / 5 = 36) aan punten te krijgen.

Het resultaat is een grid aan punten, maar meer dan dat is het niet. Er is geen data aan de punten gekoppeld.

Classificeren

Er is ook een functie beschikbaar die data kan kopiëren van de ene laag naar de andere laag op basis van ligging. Stel de basis- en koppellaag in, geef aan hoe de ligging bepaalt of er data gekopieerd wordt (‘within’ is hier voldoende) en geef eventueel aan welke velden uit de dataset gekopieerd moeten worden.

Het resultaat is een nieuwe laag met punten die nu aanvullende data hebben gekregen, namelijk de naam van het land. De punten die niet op het land vallen hebben de waarde NULL gekregen.

Presenteren

Op basis van deze waarde kun je prima tonen of een vakje op land of in zee valt. Bij Symbologie kun je de punten gecategoriseerd presenteren waarbij je de  volgende expressie gebruikt:

"NAME" IS NULL

of als je het liever andersom ziet:

"NAME" IS NOT NULL

Beide leveren twee categorieën op die je afzonderlijk kunt stijlen.

In dit geval kun je een ‘Gevulde markering’ als symboollaagtype kiezen waarbij een vierkantje met afgeplatte hoeken erg fraai is. De grootte kan ingesteld worden op de waarde 4 kaarteenheden (de vakjes staan 5 graden van elkaar vandaan, met 4 kaarteenheden zal er een kleine opening blijven tussen de vakjes). Kleur en rand kunnen afzonderlijk worden ingesteld met als resultaat een fraaie wereldkaart, zoals gewenst:

Uiteraard zijn nog andere kleuren mogelijk of een kleinere tussenafstand. Of alleen een Europese kaart. Of per land een andere kleur. Of per werelddeel een andere kleur. Als je eenmaal begint in QGIS dan blijken de mogelijkheden eindeloos!