Terreinmodellen kun je op verschillende manieren presenteren in QGIS. Met alle handige functies en expressies kun je zelf al snel iets leuks, informatiefs of indrukwekkends maken. Soms zelfs al deze superlatieven in één keer. Zo kwam ik recent op een webpagina uit waar beschreven staat hoe je een terreinmodel zo afbeeldt:

Dit kun je in QGIS snel nabootsen. Hiervoor heb je een terreinmodel nodig, bijvoorbeeld uit de AHN. Dit is een raster-formaat, en om de vlakken te verkrijgen, moet je een conversie uitvoeren tussen raster en vector-polygonen. In het menu van QGIS vind je wel een functie om contouren te extraheren, maar die heb je in dit geval niet nodig. Deze functie maakt alleen lijnstukken en geen vlakken, en zijn dus niet te vullen met een kleur. In de Processing Toolbox vind je een functie ‘Contour Polygons’.

Geef een mooie interval tussen de contourlijnen op. Bij vlakke gebieden (zoals in grote delen van Nederland) kun je beter een kleinere interval nemen.

Het resultaat zijn vlakken, met een effen kleur.

Gecategoriseerd op één van de hoogtevelden kun je heel snel de vlakken kleuren in een oplopende range:

De volgende stap is door elke kleur een offset te geven. Dit kan via de Symbology tab worden gedaan door het symbool (de weergave dus) te configureren:

Je kunt de offset hier handmatig intypen. De Y-verschuiving moet wel naar beneden, anders lijkt het beeld niet omhoog maar omlaag te gaan. Je zou bijvoorbeeld een x van 0.25 en een y van -1.0 kunnen instellen. Wil je de offset evenredig instellen met de hoogte, dan kun je een expressie gebruiken bij de offset:

In het formaat x,y als tekst, in de Expressie-editor. In dit geval deel ik de min-hoogte van de contourlijn door 5 en maak er een string van. Maar handmatig invoeren werkt ook goed en is eenvoudiger. Het resultaat ziet er daarna zo uit:

Je kunt al diepte zien op deze manier. Om het mooi af te maken, kies je een keiharde zwarte schaduw om op te vullen.

En het resultaat is zowel leuk als informatief als indrukwekkend!

Het lijkt wel een beetje op illuminated-style Tanaka contours, of misschien is het dat ook wel. Maar Kitiro Tanaka had geen QGIS tot zijn beschikking, hij maakte dit soort kaarten met de hand. Nog indrukwekkender!

Geen data-analist maar toch af en toe noodzaak om geodata te visualiseren? Dat kan met de applicatie QGIS. Dit boek helpt je op weg om de basisbeginselen onder de knie te krijgen en eenvoudig uit diverse bronnen zoals PDOK.nl, CBS en het Nationaal Georegister kaarten te genereren.

This book is also available in English.