Na heel veel uren te hebben gewerkt aan een mooie kaart is het de kers op de taart om er met grote letters ‘COPYRIGHT’ op te zetten (en nog even zoeken in de app Speciale tekens of online naar hoe je dat c’tje in een cirkeltje krijgt). Moet je naam erbij? Wel handig. Een jaartal? Is niet verplicht maar wel leuk voor jezelf om te zien wanneer je de kaart gemaakt had. En nu, hoe krijg je het zichtbaar?

Via menu Beeld > Decoraties > Label Copyright kun je een label plaatsen met daarin de copyright tekst. Ook in welke hoek het wordt geplaatst kun je instellen. Daarna staat je copyright tekst in beeld:

Het ziet er leuk uit maar je hebt er niet veel aan. De tekst wordt na elke zoom en pan opnieuw gerenderd. En je wilt het niet in je werkveld maar juist op je printje hebben. Als je nu een Lay-out aanmaakt en daar een kaartelement op plaatst, dan staat daar geen copyrightmelding rechts onderin:

Via het menu kun je in een Lay-out geen copyright object plaatsen. Maar vanaf QGIS 3.18 kun je wel een naamsvermelding plaatsen via het menu Item invoegen > Dynamische tekst toevoegen > Eigenschappen kaart > [kaart] > Naamsvermeldingen laag. Daarna wordt een label geplaatst met een expressie die ervoor zorgt dat alle naamsvermeldingen van elke laag worden geplaatst. Dit wil nog weleens voor een heleboel tekst zorgen:

De label plaatst de expressie:

map_credits('Kaart 1')

Deze haalt van elke zichtbare laag de attribution-eigenschap op en plaatst deze als tekst. Sommige lagen hebben een behoorlijk lange omschrijving, andere hebben niets. Via de eigenschappen van de laag, tabblad Metadata, onderdeel Toegang kun je de tekst aanpassen van de betreffende laag. Als je de tekst automatisch wilt toevoegen aan je kaart dan is hier de mogelijkheid om het aan te passen.

Je kunt in plaats van alle lagen ook alleen de credits ophalen van een enkele laag, of de belangrijkste lagen. Pas hiervoor de expressie aan in het tekstveld:

'Copyright:' + 
to_string(layer_property('Fietsenmakers', 'attribution'))
+ 
to_string(layer_property('OpenStreetMap', 'attribution'))

Hiermee wordt de tekst al duidelijker:

Uiteraard kun je in dat geval ook gewoon de gewenste tekst zelf handmatig invoeren. Maar als het met een expressie kan, dan moet je dat zeker doen!