Is het mogelijk om vanuit Civil 3D of Map 3D een export naar Esri Shape te maken van de geometrie naar WGS84 in plaats van RD? Ja dat is zeker mogelijk. De eerste vraag is natuurlijk waarom je dat zou willen. Niet alleen WGS84 maar Esri Shape. Dat is zo’n verouderd en beperkt formaat, dat zou niemand meer mogen gebruiken.

Helaas zijn er nog best wel wat systemen die alleen werken met Shape bestanden. Dit kunnen meetinstrumenten zijn of computerprogramma’s, die weliswaar oud zijn  maar het nog prima doen. Dus ja, die vraag komt gewoon af en toe langs.

Export uit Civil 3D

Stel dat je een stukje werkgrens moet exporteren vanuit Civil 3D:

Om te controleren of deze in RD ligt kun je de luchtfoto eronder uittekenen of een stukje BGT importeren:

Met de Map 3D functie MAPEXPORT kun je objecten selecteren en dan in het dialoogvenster bij Options aangeven dat de coördinaten geconverteerd moeten worden. Met het knopje rechts kun je een CRS opzoeken.

Als je zoekt op WGS dan vind je er eentje die EPSG-code 4326 heeft, in Degrees uitgedrukt wordt en in de LatLon categorie valt. De naam is CRS:84 (geen idee waarom in een applicatie telkens andere namen worden gebruikt, op andere plekken heet deze CRS gewoon WGS84).

Daarna is een Esri Shape export gedaan naar WGS84.

Openen en controleren in QGIS

Uiteraard controleer je je eigen werk nog eens door het Shape bestand in QGIS in te laden. Je hoeft niet WGS84 in te stellen als project CRS, die mag rustig op EPSG:28992 blijven en dus in RD. De bron CRS van de laag kun je wel bekijken en van de geëxporteerde Shape is dat WGS84 met EPSG:4326 als code. Dat klopt dus en komt overeen met wat in Civil 3D is ingesteld.

Ter controle kun je de luchtfoto er eens onder hangen en ook nu klopt het visueel ook:

Dus ja, het kan. Maar helaas komen we zo ook niet snel van het verouderde Shape formaat af.