Af en toe kom je leuke kaarten tegen op het internet waarvan je je afvraagt of je dat zelf ook kunt maken. Uiteraard kun je dat ook, maar dan is het soms wel even zoeken in de mogelijkheden. Stel dat je een kaart van Nederland wilt maken waarbij het inwoneraantal als een 3D staaf in beeld wordt gebracht. Zo dus:

Niet zo heel moeilijk (dacht ik). Wat heb je nodig?

Vierkantstatistieken

Om te beginnen heb je data nodig. Het CBS levert mooie vierkantstatistieken waarbij verschillende waarden per vierkant van 100×100 of 500×500 is opgeslagen. Deze kun je in QGIS inladen, bij voorkeur de 500×500 vlakken. Om te beginnen zie je heel Nederland in kleine vakjes.

Elk vakje bevat een waarde voor het veld ‘INWONER’. Er zijn ook waarden onder de 0, normaal gesproken betekent dit dat er niemand woont of dat het niet bekend is. Je kunt deze vakjes dus al wegfilteren. Om het een beetje overzichtelijk te houden, kun je ook alleen de vakjes tonen die meer dan 200 inwoners bevatten. Dan heb je de grote plaatsen er eenvoudig uitgefilterd met een gradueel verloop.

Kies bij Waarde voor de expressie:

if (INWONER > 200, INWONER, null)

wat zoveel betekent als: geef de waarde INWONER als deze groter is dan 200, en anders NULL. De kaart toont nu mooi gekleurde vierkantjes en het centrum van de grote steden geeft een mooi kleurverloop naar de buitenwijken.

Nu nog in 3D tonen.

3D kaartweergave

Om een laag in 3D te tonen, moet je eerst het een en ander instellen via de laag-eigenschappen, tabblad 3D-weergave. Het instellen per kleur is wat lastiger omdat dit regel-gebaseerd moet en elke regel handmatig ingesteld dient te worden. Er is geen gradueel verloop als keuze. Je kunt om te beginnen ook eerst één kleur toepassen. Maar de eerste regel is in ieder geval hetzelfde als bij 2D weergave, met de eerder genoemde expressie.

Maak een nieuwe regel aan (1), geef de expressie op (2), kies bij Extrusie voor een veldwaarde (3) en kies het veld ‘INWONER’ (4). In het bovenaanzicht verandert nog niets, maar via het menu Beeld > 3D-kaartweergaven > Nieuwe 3D-kaartweergave kun je een 3D kaart maken waarin je kunt rondkijken. Voor de fraaiheid kun je nog een BRT Achtergrondkaart plaatsen. En om het echt mooi te maken, steek je natuurlijk wat werk in de verschillende regels die elk een andere kleur tonen.

Erg leuk weer, een avondje spelen!

Geen data-analist maar toch af en toe noodzaak om geodata te visualiseren? Dat kan met de applicatie QGIS. Dit boek helpt je op weg om de basisbeginselen onder de knie te krijgen en eenvoudig uit diverse bronnen zoals PDOK.nl, CBS en het Nationaal Georegister kaarten te genereren.

This book is also available in English.