Soms komt het voor dat je in een deel van een map iets wilt laten zien maar vanwege het grote of uitgestrekte gebied, je een deel wilt verbergen. Bijvoorbeeld als je alle vuurtorens van Nederland in beeld wilt brengen, dan is 80% van de kaart overbodig. Domweg wegknippen is niet fraai, maar hoe laat je de kaart dan vervagen zoals dit?

Strook tekenen

Er zijn meerdere manieren maar deze wijze is eenvoudig en snel uit te voeren. Maak eerst een tijdelijke tekenlaag aan van het type Polygoon en teken grofweg een gebied rondom de strook vuurtorens (of welke data je ook wilt laten zien).

Via de laag-eigenschappen kun je de weergavestijl aanpassen.

Omgekeerde shapeburst

Kies als Symbologie voor Geïnverteerde polygonen met een Shapeburst vulling.

Kies een kleurverloop en pas deze aan, zodat het verloop begint met transparant en eindigt met wit. Om te voorkomen dat de transparantie bijna tot aan het eind doorloopt, kun je tussenstappen toevoegen zodat er maar een kleine overgang tussen transparant en wit zit.

Na het toepassen zul je zien dat het gebied buiten de polygoon vervaagt van transparant naar wit.

Dat was niet zo moeilijk! Nu de zevenendertig andere manieren zien te vinden…

Geen data-analist maar toch af en toe noodzaak om geodata te visualiseren? Dat kan met de applicatie QGIS. Dit boek helpt je op weg om de basisbeginselen onder de knie te krijgen en eenvoudig uit diverse bronnen zoals PDOK.nl, CBS en het Nationaal Georegister kaarten te genereren. This book is also available in English.