Al jaren biedt Autodesk de mogelijkheid om een aantal achtergrondkaarten te tonen achter de tekening. De bron hiervoor is de Bing Maps van Microsoft. De kaarten blinken niet echt uit in scherpte en detail, en met het geweldige kaartmateriaal van PDOK is het in Nederland in ieder geval niet echt een veelgebruikte bron.

Esri Maps

Sinds AutoCAD 2025 zijn er nieuwe kaartbronnen toegevoegd, vijf stuks maar liefst. 

Ze staan zelfs boven Bing Maps, dus Autodesk vindt de nieuwe bronnen zelf ook beter, zullen we maar zeggen. Hieronder de voorbeelden van elke bron voor de verschillen.

Esri OpenStreetMap

Esri Imagery

Esri Streets

Esri Light Gray

Esri Dark Gray

Deze laatste is wel erg fraai, op het scherm. En dat is gelijk het probleem. Voor een afdruk is deze weer veel te donker. Daarvoor past de Light versie weer beter. 

Coordinate System

Om gebruik te maken van de achtergrondkaarten, moet er wel een Coordinate System zijn ingesteld. Dit is in AutoCAD niet heel eenvoudig zonder tools als InfraCAD Map, maar in Civil 3D of AutoCAD Map 3D is het niet zo’n probleem.

Conclusie

Het is een mooie set databronnen die toegevoegd zijn aan AutoCAD 2025! Veel mogelijkheden om de tekeningen nog fraaier te maken, of om de kaart te beoordelen op ontbrekende objecten. En de luchtfoto is veel scherper dan Bing Maps!

Bing MapsEsri Imagery

Behoorlijk verschil hé?

Geen data-analist maar toch af en toe noodzaak om geodata te visualiseren? Dat kan met de applicatie QGIS. Dit boek helpt je op weg om de basisbeginselen onder de knie te krijgen en eenvoudig uit diverse bronnen zoals PDOK.nl, CBS en het Nationaal Georegister kaarten te genereren. This book is also available in English.